Linkovi

SAD: Napadači pristalice Islamske države


Bdenje za žrtve napada u San Bernardinu, u Kaliforniji
Bdenje za žrtve napada u San Bernardinu, u Kaliforniji

Tašfin Malik, koja je sa suprugom Sajedom Rizvanom Farukom izvršila masakr u San Bernardinu, u Kaliforniji, zaklela se na lojalnost lideru Islamske države, prenose mediji

Federalni istražni biro istražuje napad kao teroristički čin, navodeći međutim da nema nagoveštaja da je par bio deo terorističke ćelije ili mreže. Malik, poreklom iz Pakistana, živela je u Saudijskoj Arabiji kad je upoznala Faruka s kojim je imala šestomesečnu ćerku. Sinoć je održano bdenje za žrtve koje su sve identifikovane, dok lokalna zajednica pokušava da se oporavi posle maskra.

U San Bernardinu se sinoć okupio veliki broj ljudi da oda poštu žrtvama napada u jednom centru za osobe sa invaliditetom.

"Možda smo zgranuti. Možda ne razumijemo zašto. Možda smo malo zbunjeni. Međutim, nećemo se predati očaju“, poručio je sveštenik Džošua Bekli.

Policija je pokazala dio municije i vatrenog oružja pronađenih u automobilu napadača, Sajeda Rizvana Faruka i njegove supruge Tašfin Malik, koji su ubijeni tokom obračuna sa policijom. Policajac, Majk Meden, koji je među prvima stigao na mesto napada, opisao je šta je zatekao.

"Bilo je užasno – krvoproliće koje smo vidjeli, broj povređenih i nažalost već mrtvih, panika na licima onih koje i dalje trebalo skloniti na bezbjedno mjesto.

Posle napada, lokalnu zajednicu potresli su šok i nevjerica, od ulica ovog grada do džamija širom južne Kalifornije. Kada su Faruk i Malik identifikovani kao napadači, Mustafa Kuko nije mogao da vjeruje.

Bio sam demoralisan, šokiran. Osjećao sam se izdanim zbog činjenice da ovo može da uradi musliman koji je ovdje i na drugim mjestima učen da je islam protiv takve vrste ponašanja.”

Kuko, direktor Islamskog centra u Riversajdu, kaže da je Faruk bio dobar i miran i da je volio da popravlja automobile. Pohađao je Kukovu džamiju par godina prije nego što se preselio 2014. godine. Ovdje se čak i vjenčao. Kuko se prisjeća da mu je Faruk govorio o Tašfin Malik prije nego što ju je oženio.

“Govorio je da je upoznao dobru, pravednu, pobožnu, mladu ženu porijeklom iz Pakistana.”

Farukovi rođaci takođe su bili šokirani zbog njegove umiješanosti u masakr, navodi Husam Ajluš, koji je razgovarao sa njegovim zetom.

Pokušali su da ga nazovu, zvali su njegovu ženu. Niko nije odgovarao, zbog čega su se uspaničili misleći da je možda upucan ili povrijeđen.”

Posle napada su uslijedile oštre reakcije usmjerene protiv muslimanske zajednice, nakon što su objavljena imena osumnjičenih.

Nažalost, mnogi smatraju da su svi muslimani krivi, džamijama se upućuje veliki broj poruka mržnje, dobijamo mnogo prijetnji smrću.”

Iako je dobio i poruke podrške, Husam kaže da pojedini sude o muslimanima na osnovu akcija pojedinih ekstremnih pojedinaca.

Ne očekujem od hrišćana da se brane kada neka luda osoba počini zločin. To ne očekujem ni od Jevreja ili jevrejske zajednica. I ne bi trebalo da očekujemo od američkih ili muslimana širom svijeta da se brane.”

Muslimanska zajednica u najvećoj džamiji u okrugu San Bernardino održala je multi-konfensionalno molitveno bdjenje za žrtve pucnjave. Da bi se borili protiv negativnih stavova o islamu, mnogi muslimani kažu da članovi njihove zajednica moraju da nastave da šalju poruku da su protiv ekstremizma i nasilja.

XS
SM
MD
LG