Linkovi

Šta sa elektronskim otpadom?


Otpad elektronskih uredjaja
Otpad elektronskih uredjaja

Dok sve veći broj potrošača kupuje najnovije uređaje, problem sa starim elektronskim proizvodima postaje sve veći za životnu okolinu. Iako elektronsko recikliranje nije odomaćeno kao recikliranje papira i plastike, dva američka studenta smatraju da i to može da se isplati.

Kada su potrošači u junu nagrnuli u prodavnice "Epl“ da kupe najnoviji ajfon – njihovi stari mobilni, blekberi i ajfon telefoni završili su u kompaniji "YouRenew.com". Ta kompanija kupuje stare elektronske uređaje za reciklažu, a u nekim slučajevima i za preprodaju.

Dva studenta koja su shvatila reciklažu elektronike kao ekološki pogodan način da se zaradi novac, osnovala su kompaniju pre dve i po godine.

"Prema navodima Agencije za zaštitu okoline, cena reciklaže elektronskih proizvoda i ponovnog korišćenja, danas se kreće oko 10 odsto, dok je cena reciklaže papira, plastike i sličnih proizvoda, skočila za 50 procenata. Nadamo se će cene reciklaže elektronike stvarno porasti i da ćemo mi biti prvi u tome“, kaže Bob Kejsi, ko-osnivač te kompanije.

Analitičari kažu da se tržište za reciklažu elektronskih proizvoda u Sjedinjenim Državama širi. Posao samo dve godine stare kompanije Yourenew.com povećao se za 200 odsto.

Predsednik kompanije Gaj Mineti kaže da je najveći izazov podizanje svesti potrošača.

"Znamo da postoji mnogo elektronskih uređaja koji sede u kancelarijama i kućnim ormanima i plakarima, gde skupljaju prašinu. Važno je da izgradimo svest, kako bi ljudi reciklirali zbog ekološke potrebe i da u tome postoji i ekonomska dobit“, objašnjava Mineti.

Kao podsticaj, kompanija nudi novac za mobilne i tzv. pametne telefone i starije laptop kompjutere. Oni koji više ne rade, idu pravo u kantu za recikliranje. Ostali se čiste od informacija, reprogramiraju i prodaju uz malu zaradu.

Kako bi odgovorila na žalbe potrošača, čak je i kompanija "Epl“ odlučila da počne da reciklira, nudeći novčane nagrade koje se mogu iskoristiti u njihovim radnjama kao i popuste za potrošače koji donesu određene elektronske uređaje za reciklažu.

XS
SM
MD
LG