Linkovi

Dobar početak praznične sezone kupovine


Šoping centar u Lisburgu, u okolini Vašingtona, prošlog petka uveče
Šoping centar u Lisburgu, u okolini Vašingtona, prošlog petka uveče

Ako je suditi prema prvim nagoveštajima iz američkih prodavnica, praznična sezona kupovine u Sjedinjenim Državama imala je obećavajući start. Nacionalno udruženje prodavaca tvrdi da je ove godine mnogo više Amerikanaca posetilo prodajne objekte i vebsajtove tokom prazničnog vikenda, koji je obuhvatio i takozvani „crni petak“, nego što je to bio slučaj prošle godine. Slična očekivanja prodavci imaju i od jučerašnjeg, takozvanog „sajber ponedeljka“, kada su milioni potrošača tragali za najboljim popustima na internetu.

Praznična sezona kupovine ušla je u petu brzinu tokom prethodnog prazničnog vikenda, kada je više od 200 hiljada potrošača iskoristilo velike popuste i duže radno vreme u gotovo svim prodavnicama. Nacionalno udruženje prodavaca kaže da je to poboljašnje od devet odsto u odnosu na prošlu godinu. Finansijski analitičar Lori Veks kaže da nije samo bilo više kupaca, već su oni i potrošili više novca.

"Potrošači počinju da se osećaju bolje. Počinju da troše novac na stvari kao što je nakit, čak i za sebe",
kaže ona.

„Crni petak“ smatra se prekretnicom za prodavce jer je to dan u godini kada počinju da se kreću ka „crnom“, što je ustaljeni termin za ostvarivanje zarade. Teri Landgren, izvršni direktor lanca robnih kuća „Mejsis“ kaže da je velika potrošnja ove godine ključna za zdravu ekonomiju.

"Maloprodaja i ugostiteljstvo čine 20 odsto radnih mesta u Americi i ukoliko nama ide dobro, onda ćemo mi biti ti koji nas vode ka oporavku i spasavaju ekonomiju od teškoća koje smo imali u pogledu zapošljavanja, nezaposlenosti, i svih drugih izazova koji se tiču toga",
objašnjava Landgren.

Udruženje prodavaca saopštilo je da su američki potrošači tokom prazničnog vikenda u proseku trošili 365 dolara – oko 20 dolara više nego prošle godine. To je bhila odlična najava za „sajber ponedeljak“, tokom kojeg su prodavci očekivali da više od 100 miliona kupaca pohrli na internet u potrazi za povoljnim cenama. Očekuje se da prodaja preko interenta bude veća od prošlogodišnje za 30 odsto.

Stiv Janković, potpredsednik za mobilne platforme u kompaniji „Ibej“ (eBay), kaže da današnja tehnologija omogućava potrošačima da kupuju od kuće, s posla, pa čak i preko telefona.

"Šetamo sa šoping centrom u rukama. Imam cene, imam mogućnosti, kao da sam u pravoj prodavnici, i to je ono što je drugačije“,
ističe Janković.

Potrošnja na malo je najveći pokretač američke ekonomije i čini 70 odsto ekonomske aktivnosti u SAD. Međutim, naznake da američki potošači troše više nisu doprinele povećanju poverenja kod investitora, jer kontinuirane brige u vezi sa dužničkom krizom u Evropi nastavljaju da ugrožavaju vrednost berzanskih indeksa.

XS
SM
MD
LG