Linkovi

Buš: Nemam razloga za izvinjenje


Bivši američki predsednik Džordž Buš u razgovoru sa kupcem njegove knjige "Odlučujući trenuci" u knjižari u blizini njegove kuće u Dalasu u saveznoj državi Teksas, 9. novembar 2010.
Bivši američki predsednik Džordž Buš u razgovoru sa kupcem njegove knjige "Odlučujući trenuci" u knjižari u blizini njegove kuće u Dalasu u saveznoj državi Teksas, 9. novembar 2010.

Bivši američki predsednik, Džordž Buš ovih dana ponovo je u središtu pažnje američkih i svetskih medija – ovog puta zbog objavljivanja svojih memoara "Odlučujući trenuci" koji je danas izašao iz štampe.

U svom prvom intervjuu posle dve godine otkada je otišao sa funkcije predsednika Sjedinjenih Država, Džordž Buš je gostujući na televiziji En-Bi-Si (NBC) povodom objavljivanja knjige "Odlučujući trenuci" branio svoje odluke za koje je bio oštro kritikovan, a medju kojima su i započinjanje rata u Iraku i metode saslušavanja osumnjičenih ekstremista simulacijom davljenja.

Buš je u intervjuu izjavio da smatra da njegova odluka o okupaciji Iraka nije bila pogrešna i da je svet bolje mesto bez Sadama Huseina.

Bivši američki predsednik u svojim memoarima otkriva da je razmišljao o tome da sa funkcije potpredsednika smeni Dika Čejnija, koga je nazvao "Dart Vejderom" administracije, kao i to da smatra da je najveća greška republikanskog predsedničkog kandidata, Džona Mekejna u trci protiv Baraka Obame bila ta što je pokušao da se ogradi od Bušove administracije.

Buš je veliki deo svojih memoara posvetio i krizi do koje je došlo posle udara uragana Katrine u Luizijani. Prisećajući se užasnih prizora i pustoši koje je uragan Katrina ostavio iza sebe, kao i čuvene fotografije na kojoj se on vidi kako gleda kroz prozor aviona, Buš u knjizi piše da je izgledalo kao da nema dodira sa stvarnošću.

Fotografija iznad Nju Orleansa, koja je bivšem predsedniku Bušu nanela dosta štete
Fotografija iznad Nju Orleansa, koja je bivšem predsedniku Bušu nanela dosta štete

"Fotografija mene koji kružim iznad mesta nesreće sugeriše da nemam kontakt sa emotivnom patnjom tih ljudi na zemlji, ali to nije kako sam se osećao. Medjutim, kada je javnost formirala svoj stav, ja to više nisam mogao da promenim“, piše Buš u svojim memoarima.

On se takodje osvrnuo na odluku da udeli kompliment direktoru federalne agencije za pružanje hitne pomoći (FEMA), Majklu Braunu.

"Odlično obavljen posao, Brauni", rekao je tada Buš, koji piše da je Braunu time želeo da pruži moralnu podršku. "Nikada nisam mogao da pretpostavim da će te reči ući u leksikon političkih fraza", dodaje on u knjizi.

"Trebalo je pre da uvidim naše nedostatke i da brže reagujem. Problem nije to što sam doneo pogrešne odluke, već što mi je dugo trebalo da se odlučim", piše Buš.

Čuveni reper Kanje Vest je uživo preko televizije izneo svoje mišljenje rekavši, "Džordž Buš ne mari za crnce". Bivši predsednik Buš piše da mu je taj komentar izazvao "gnušanje" i da je bio "veoma uvređen". Kanje Vest je kasnije u intervjuu jednoj hjustonskoj radio stanici rekao da razume kako se Buš osećao jer je i sam bio kritikovan zbog rasnih predrasuda kada je prekinuo ceremoniju prihvatanje nagrade pevačice Tejlor Svift.

Buš u memoarima takođe otvoreno govori o svojim problemima sa alkoholom, a u intervjuu koji je sinoć emitovan, izrazio je nadu da će i pored svega ostati upamćen kao uspešan predsednik.

XS
SM
MD
LG