Linkovi

Burma: 7 muslimana optuženo za ubistvo


Novi talas anti-muslimanskog nasilja u Burmi dovodi do nemira
Novi talas anti-muslimanskog nasilja u Burmi dovodi do nemira

Nemiri su počeli kada je rasprava u jednoj prodavnici zlata, u muslimanskom vlasništvu, prerasla u nasilje i prenela se na ulice

Sud u Burmi proglasio je sedmoricu muslimana krivim za ubistvo jednog budističkog sveštenika, tokom smrtonosnih sektaških nemira u gradu Meihtila, u centralnom delu te zemlje.

Funkcioneri navode da su osudjeni dobili kazne od dve godine do doživotnog zatvora za umešanost u incident koji se odigrao 20. marta u pomenutom gradu.

Nemiri su počeli kada je rasprava u jednoj prodavnici zlata, u muslimanskom vlasništvu, prerasla u nasilje i prenela se na ulice. U nemirima koji su usledili, čija su meta bili uglavnom manjinski muslimani, poginule su najmanje 44 osobe dok je više od 12 hiljada ljudi raseljeno.

Vlasnik prodavnice zlata i dvoje njegovih prodavaca, koji su takodje bili muslimani, osudjeni su prošlog meseca svaki na po 14 godina zatvora. Desetine drugih je uhapšeno, ali vlasti nisu najavile bilo kakve optužnice protiv budista.

Burmanski funkcioneri su danas demantovali da je vera bila faktor u podizanju optužnice, obećavši da će svi odgovorni biti izvedeni pred lice pravde.
XS
SM
MD
LG