Linkovi

Su Ći: Osloboditi političke zatvorenike


Vodja demokratske opozicije Burme, Aung San Su Ći u prostorijama Nacionalne lige za demokratiju
Vodja demokratske opozicije Burme, Aung San Su Ći u prostorijama Nacionalne lige za demokratiju

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun i vodja burmanske Nacionalne lige za demokratiju Aung San Su Ći, pozvali su burmanske vojne lidere da oslobode sve preostale političke zatvorenike.

Ban Ki Mun i Aung San Su Ći danas su razgovarali telefonom, kada je generalni sekretar nazvao opozicionu liderku pošto je puštena iz kućnog pritvora.

U saopštenju svetske organizacije navodi se da su njih dvoje apelovali za oslobađanje političkih zatvorenika kako bi svi gradjani Burme mogli da doprinesu nacionalnom pomirenju i tranziciji na demokratiju u Burmi. Ban je takodje rekao Aung San Su Ći da je ohrabren njenim apelima burmanskoj vladi za dijalog i kompromis.

Nezavisno od toga, Aung San Su Ći je istakla da njeno puštanje na slobodu iz kućnog pritvora ne bi trebalo da se tumači kao dokaz da je vojna hunta Burme omekšala svoju politiku.

U intervjuu za Asošijeted Pres, ona je istakla da je oslobodjena zato što joj je kazna istekla, „i zato što nije bilo neposrednih razloga za njeno produženje.“

XS
SM
MD
LG