Linkovi

Delimična pobeda opozicije u Burmi


Liderka burmanske opozicije Aung San Su Ši, proglasila je danas „novu eru“ u Burmi
Liderka burmanske opozicije Aung San Su Ši, proglasila je danas „novu eru“ u Burmi

Borac za demokratiju u Burmi, Aung San Su Ši, proglasila je danas „novu eru“ u Burmi pošto su ona i njene stranačke kolege odneli ubedljivu pobedu na jučerašnjim delimičnim izborima za parlament.

Burmanski državni mediji kažu da nepotpuni izborni rezultati pokazuju da je opoziciona Nacionalna liga za demokratiju - NLD - do sada osvojila najmanje 40 od 44 mesta za koje se glasalo. Rezultati za preostala 4 mesta nisu objavljeni.

NLD je ranije saopštila da je osvojila najmanje 43 mesta.

Obraćajući se masi sveta okupljenoj danas ispred sedišta NLD u Rangunu, Aung San Su Ši je izrazila nadu da će rezultati izbora naterati vladu da se povinuje volji običnih građana. Ona je pozvala druge političke stranke da pomognu u uspostavljanju demokratije i popravljanju uslova života u toj osiromašenoj zemlji.

Ujedinjena stranka solidarnosti i razvoja, koju je osnovala vladajuća vojna vlada pre nego što je predala vlast posle prošlogodišnjih parlamentarnih izbora i dalje će imati veliku većinu u parlamentu.

NLD je odnela ubedljivu pobedu na opštim izborima 1990. godine ali su vojni vladari u to vreme odbili da predaju vlast, a poslanicima koji su izabrani bilo je zabranjeno da uđu u parlament. Tokom protekle 22 godine vojna vlada je uglavnom držala Aung San Su Ši u nekoj vrsti izolacije.

XS
SM
MD
LG