Linkovi

Restorani brze hrane protiv etanola


A local resident talks to pro-Russian armed men standing guard outside the mayor's office in Slovyansk, Ukraine, April 14, 2014.
A local resident talks to pro-Russian armed men standing guard outside the mayor's office in Slovyansk, Ukraine, April 14, 2014.

Oni lobiranjem pokušavaju da utiču na Kongre da ukine zakon kojim se propisuje da gorivo mora da sadrži etanol, koje se većinom proizvodi od kukuruza.

Vlasnici velikih američkih lanaca restorana brze hrane počeli su borbu protiv novih regulativa, koje promovišu korišćenje alternativnih goriva često kritikovanih jer podižu cene hrane širom sveta.

Kada se dovezete do Vendisa ili nekog drugog restorana brze hrane u Sjedinjenim Državama, kukuruz je prisutan u najmanje dva oblika. Piletina ili hamburger u vašem obroku napravljeni su od mesa životinja koje se hrane kukuruzom. Benzin u vašim kolima sadrži 10 odsto etanola, koji se pravi od kukuruza. To je borba za isto zrno, kaže ekonomista sa Univerziteta u Misuriju, Pet Vesthof.

“Na etanol odlazi ozbiljna količina američkog useva kukuruza svake godine. Zbog toga je cena kukuruza viša nego što bi bila inače”.

Povećanje cena kukuruza znači skok cena mesa. Etanol je značajno počeo da utiče na tržište kukuruza od 2005. kada je izglasan zakon koji nalaže da se on dodaje u američko gorivo. Industrija restorana brze hrane sada zahteva da se zakon ukine. Na nedavnoj konferenciji za novinare, vlasnik franšize restorana Vendis, Ed Anderson rekao je da ga taj propis godišnje košta do 30 hiljada dolara po svakom od njegova četiri restorana.

“Kongres je izglasao zakon o etanolu, a restorani trpe najviše u ovoj ekonomiji kada to ne možemo da priuštimo”.

Međutim, zagovornici propisa o etanolu ne slažu se da je zakon odgovoran za rast cena hrane. Šef Asocijacije za obnovljivo gorivo, Bob Dinin kaže da ukidanje zakona ne bi mnogo uticalo na promenu cena kukuruza.

Usled manjih faktora, cena se menja za 3 ili 4 centa na berzi u Čikagu. Dakle ukidanje tog programa neće doneti olakšanje. Etanol nije uzrok skoka cena i nema razloga za ukidanje programa”.

Dinin dodaje da etanol umanjuje ovisnost o uvoznoj nafti i održava cene goriva na niskom nivou. Etanol je jeftiniji od benzina, tako da ga proizvođači goriva dodaju benzinu bez obzira na zakon. Ukidanje tog propisa trenutno ne bi imalo većeg uticaja, kaže Pet Vesthof.

“Ne mislimo da bi to kratkoročno uticalo na cene etanola i kukuruza ili na količinu kukuruza koji se koristi za proizvodnju etanola. Ukoliko bi se ti propisi zauvek promenili, onda bismo videli veće promene u budućnosti”.

Sadašnji zakon propisuje povećanu upotrebu etanola. Vesthof kaže da to podrazumeva i veću količinu kukuruza što će izvršiti pritisak na cene hrane. Sve dok se ne pojave alternativni načini za proizvodnju etanola, tenzije između hamburgera i bio-goriva će se nastaviti.
XS
SM
MD
LG