Linkovi

Videom protiv buli-inga


Buling
Buling

Psihičko, fizičko i zlostavljanje putem društvenih medija u Americi naziva se buli-ing. Ta pojava koja je prisutna posebno među mladima, predstavlja veliki problem kako u Sjedinjenim Državama tako i drugde u svetu

Eksperti tvrde, da buliing bez obzira u kojoj je formi dolazi, može da ima duboke posledice. I dok su mnogi nastavnici skeptični da se buliing može potpuno iskoreniti oni istovremeno podstiču učenike da pričaju o tome.

Drugu godinu za redom, učenici srednje škole Šervud u Merilendu, prave film koji će biti prikazan na međunarodnom takmičenju filmova protiv buliinga.

Anja Mudriakova, Savana Suser i Dajen Triu su najbolje prijateljica.

One su još uvek u početnoj fazi ovogodišnjeg projekta. Rade na dokumentarnom filmu ali još uvek nisu odlučile kakav će mu dati naslov, kaže Anja Mudriakova

Ili će biti ‘Bulii i njihovi bulii, ili ‘Budi, sam sebi, saveznik.”

Anja, koja je i snimatelj i editor je uzbuđena jer želi da na ovaj način skrene pažnju na problem buliinga.

Ljudi pronalaze nove metode i načine da zlostavljaju druge i za to ne snose nikakve konsekvence i to postaje sve gore.”

Anja, iz hobija, snima video klipove i postavlja ih na YouTube, još od svoje 10. godine. Zbog toga je i sama bila maltretirana.

Govorili su mi: ‘Tvoji snimci su glupi, izgledaš tako čudno, zašto praviš te snimke?’ Ali kada sam pošla u srednju školu počela sam ozbiljno da radim na svom hobiju.”

A hobi se isplatio. Njena škola je prošle godine, izabrala film pod nazivom “Jedna”, koji je Anja napravila sa prijateljicama, a koji dospeo u finale na omladinskom filmskom festivalu sa temom o gobalnom nenasilničkom ponašanju među mladima.

Film istražuje kako se oseća žrtva buliinga. Glavni lik glumi Dajen koja kaže:

Svi su protiv nje. Ona nema nikoga.Ali ako bi se okolnosti promenile i neko joj pomogne, onda ona ne bi sebi oduzela život..”

Poruka filma “Jedna” je jasna.

Jedna osoba, može da pomogne da se stvari promene.”

Na osnovu ličnog iskustva, Savana kaže da buliing predstavlja veliki problem posebno među devojkama.

Ne znam, ali devojke su grozne. Stalno nešto prigovaramo i tražimo mane poput… ne dopada mi se kako se oblači, frizura joj je užasna, sa njom nešto nije uredu… ta vrsta maltretiranja decu vuče u depresiju.”

Njihov nastavnik Metju Parsons, veruje da svi prosvetni radnici moraju da se bore protiv buliinga.

Mislim da je problem u socijalnoj dinamici tinejdžera. Bez obzira gde u svetu ili koja je kultura u pitanju dinamika tinejdžera će uvek biti ista.”

Parsons, koji savetuje mlade filmske producente, kaže da nastavnici tu mogu veoma malo da urade, ali da sami tinejdžeri mogu da pomognu da se taj trend obuzda.

Kada učenici vide rad njihovog vršnjaka i kada vide sve te emocije, onda to na njih ima veći uticaj.”

Osećaj da mogu da utiču na promene ispunjava ove devojke entuzijazmom i nadom da će njihov film i ove godine pobediti.

XS
SM
MD
LG