Linkovi

Teške posledice smanjenja potrošnje


Predsednik Obama obraća se Nacionalnom udruženju guvernera
Predsednik Obama obraća se Nacionalnom udruženju guvernera

Automatsko smanjenje budžetskih troškova treba da stupi na snagu u petak, ukoliko se Kongres i Bela kuća ne dogovore o alternativnom planu

Cilj je da se uštedi više od hiljadu milijardi dolara, ali kolika će biti cena za sve nas? Američki Kongres ima veoma malo vremena da pronađe drugačije rešenje.

Kongres je danas nastavio zasedanje posle jednonedeljnog odmora. Ali ne treba očekivati bilo kakav prodor u pogledu predstojećih budžetskih rezova.

„Do ovih rezova ne mora da dođe. Kongres može da ih ukine u bilo kom trenutku uz malo kompromisa“, kazao je predsednik Barak Obama.

Pregovori se ne nastavljaju, ali je mnogo upranja prstiju. Ako Kongres ne istupi sa alternativnim planom, automatsko smanjenje troškova u iznosu od 85 milijardi dolara će stupiti na snagu, kao posledica kompromisa koji je bio usvojen da bi se prevazišla maksimalna granica zaduživanja. Predsednik Obama je danas pokušao da pridobije guvernere saveznih država da izvrše pritisak na Kongres da pronađe izlaz i izbegne kresanje budžetskih troškova.

„Nadam se da ćete razgovarati sa vašim predstavnicima u Kongresu i otvoreno ih podsetiti šta je ulog i ko je u opasnosti.“

Obamina administracija je prošle noći izdala saopštenje sa detaljnom procenom mogućih štetnih posledica. Administracija ima i jaku podršku demokratskih guvernera.

„Dobro razumemo da je ovo ekonomska opasnost. To će da nanese štetu mnogim majkama i očevima u našem regionu koji svakodnevno idu na posao“, naglasio je guverner Merilenda Martin O Meli.

Bela kuća je podsetila i na posledice na nacionalnom nivou: poremećaj saobraćaja zbog rezova u civilnoj avijaciji i kontroli letenja... Đaci će da izgube važne programe.
Republikanski guverneri međutim kažu da je dosta zastrašivanja.

„Prestanice da šaljete kabinetske sekretare da plaše narod, zasucite rukave i počnite ozbiljno da upravljate zemljom“, poručio je guverner Luizijane Bobi Džindal.

Zakonodavci po svemu sudeći neće pronaći kompromis, ali su svi saglasni u jednom – budžetski rezovi su po svemu sudeći neminovni.
XS
SM
MD
LG