Linkovi

Politički zastoj utiče na američku privredu


A money changer sells U.S. dollars to a customer in the border city of Hatay September 17, 2013. Turkey's central bank held fire on any further steps to support the lira currency at its September meeting on Tuesday, keeping all interest rates on hold whil
A money changer sells U.S. dollars to a customer in the border city of Hatay September 17, 2013. Turkey's central bank held fire on any further steps to support the lira currency at its September meeting on Tuesday, keeping all interest rates on hold whil
Američki zakonodavci imaju rok do ponoći da se dogovore oko zakona za nastavak finansiranja federalne vlade. Predstavnički dom, kojim dominiraju republikanci, usvojio je predlog o tome, ali samo ako se predviđena sredstva ne koriste za finansiranje novog zakona o zdravstvenij zaštiti – jednog od najviših političkih dostignuća predsednika Obame. Ali, čak ako Kongres donese neko rešenje i izbegne prestanak rada federalne vlade, ekonomisti upozoravaju da će američka privreda platiti visoku cenu političkih svađa.

Prema jednoj studiji, fluktuacije na berzi, oklevanje u otvaranju radnih mesta i smanjenje potrošnje tokom poslednje slične krize 2011. godine, koštali su privredu oko 150 milijardi dolara.

Ekonomista Mark Zendi kaže da je to značilo milion novih radnih mesta.

“Da politička nesigurnost nije tako visoka, nezaposlenost bi i dalje bila visoka – oko 6,6 odsto – dok je sada 7,3 odsto, što bi bila značajna razlika”, kaže Zendi.

U nastojanju da odugovlači proces glasanja, republikanski senator iz Teksasa Ted Kruz, govorio je prošle nedelje 21 sat neprekidno. Pristalica fiskalnih reformi, Rober Biksbi, kaže da takva taktika ne ide republikancima u prilog.

“Njihov stav da neće povećati plafon zaduživanja vlade niti odobriti njeno finansiranje ako se Obamaker ne ukine ili liši finansiranja, javnost će protumačiti kao nerazumne zahteve i smatraće ih odgovornim za zastoj”, kaže Biksbi.

Ako granica zaduživanja ne bude povećana, od 17. oktobra vlada više neće moći da otplaćuje dugove. Mark Zendi kaže da će posledice biti…

“…kataklizmične. Kamate na sve zajmove će porasti, berza će pasti, pašće vrednost kuća, recesija će se rasplamsati, a rešenje neće biti na vidiku”, kaže Zendi.

Drugi ekonomisti, kao što je Alan Melcer, kažu da je to strahovanje preterano i da će debate verovatno dovesti do kompromisa.

“Biće posledica ali one će zavisiti od trajanja krize. Ona neće biti večita i verovatno će izazvati dovoljno reakcija javnosti koje će naterati političare da se slože”, kaže Melcer.

Politički zastoj zabrinjava i američke trgovinske partnere. Mnoge zemlje, posebno one u razvoju, zavise od prodaje svojih proizvoda u Americi. zastoj bi takođe mogao da potkopa poverenje sveta u američku privredu, koja već neko vreme pokazuje skromne ali neprekidne znake oporavka.
XS
SM
MD
LG