Linkovi

Brzi krah primirja u Gazi


Izraelski tenk na putu ka Pojasu Gaze
Izraelski tenk na putu ka Pojasu Gaze

U novom granatiranju, Izrael ubio više od 50 Palestinaca, navodeći da su ekstremisti prvi prekršili primirje i ubili dvojicu, a oteli jednog izraelskog vojnika. Bela kuća je za neuspeh prekida vatre okrivila Hamas.

Prekid vatre u Gazi, proglašen uz posredovanje UN-a i SAD, doživeo je krah ubrzo pošto je stupio na snagu u petak ujutru, a dve strane se medjusobno optužuju za njegovu propast. Američki predsednik Obama okrivio je Hamas za kolaps primirja, i da će postizanje novog prekida vatre biti veliki izazov ako medjunarodna zajednica i Izrael ne mogu da veruju Hamasu da će poštovati svoje obaveze. Generalni sekretar U.N. Ban Ki-Mun takodje je okrivio Hamas za kršenje prekida vatre u Gazi i pozvao na oslobadjanje izraelskog vojnika. On je pozvao obe strane da pokažu maksimalnu uzdržanost i vrate se dogovorenom trodnevnom primirju.

Izraelska vojska tvrdi da su Palestinci napali vojnike koji uništavaju tunele u blizini južnog grada Rafa, oko 90 minuta posle početka primirja. Izrael navodi da je Hamas oteo izraelskog vojnika i kroz jedan od tunela ga odveo Gazu. Izraelska vojska je najavila da će, tokom primirja, nastaviti da uništava tunele iza sopstvenih defanzivnih linija i smatra da je napad na vojnike bio “flagrantno kršenje” dogovorenog trodnevnog prekida borbi.

“U današnjem napadu na naše vojnike, koji je izvršen uprkos prekidu vatre koji su predložile Ujedinjene nacije, Hamas je ponovo pokazao da nema nikakvu zadršku u tome da svesno ugroži civilno stanovništvo Pojasa Gaze. Hamas je ne samo odbacio šansu da narod Gaze primi humanitarnu pomoć, nego je preduzimanjem akcija u naseljenoj oblasti ponovo pretvorio jedno urbano područje puno civila u aktivnu ratnu zonu, i zato je direktno odgovoran za žrtve”, poručio je portparol izraelske vlade Mark Regev.

Pošto je primirje narušeno, usledilo je izraelsko snažno granatiranje južnog grada Rafe. Portparol Hamasa Favzi Barum je odgovorio da su izraelske tvrdnje o otmici izraelskog vojnika samo “maska za masakr koji se odvija u Rafi”.

“Izrael izbegava prekid vatre. Za kršenje primirja punu odgovornost snosi izraelska operacija. Svi posrednici, EU, UN I ceo svet moraju da odmah intervenišu da se zaustavi okupacija, zaštite palestinski civili i zaustavi masakr nad palestinskim narodom”.

U drugim delovima pojasa Gaze, u Kan Junisu, palestinske vlasti su saopštile da je u izraelskom napadu pogođen sedmi sprat zgrade u kojoj je smeštena organizacija Crveni polumesec.

U teškom bombardovanom okrugu Šidžaja, manje od kilometra od izraelske granice, raseljeni stanovnici koji žive u skloništima UN-a vratili su se kućama za vreme kratkotrajnog primirja da vide razmere razaranja.

“Želimo da živimo u miru. Nismo kriminalci, nismo vojnici, ne ubijamo Izraelce. Zbog čega oni ubijaju nas? Oni imaju decu, imaju svoje civile, koji žive u miru. Neka nas puste da mi živimo u miru”, kaže Majdi Ajad, hirurg u bolnici Šifa.

U Hebronu na Zapadnoj obali, posle današnje molitve, palestinski demonstranti, gnevni zbog izraelskih postupaka prema njihovim sunarodnicima u Gazi, sukobili su se sa izraelskim snagama.

Izraelska i palestinska delegacija trebalo je da se sastanu u Kairu na razgovorima u kojima učestvuju i američki zvaničnici, ali su egipatske vlasti saopštile da su razgovori odloženi.

XS
SM
MD
LG