Linkovi

Brza reakcija presudna posle moždanog udara


EKG pregled pacijenta koji se oporavlja od moždanog udara
EKG pregled pacijenta koji se oporavlja od moždanog udara

Što se pre pacijentu koji je doživeo moždani udar pruži medicinski tretman, bolje su šanse za njegov oporavak. Jedna nova studija procenjuje koji je to vremenski okvir, ali predstavlja uređaj koji može ponovo da uspostavi protok krvi u mozak mnogo brže, kako bi na kraj ushod bio mnogo povoljniji po pacijenta.

Istraživači na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu (UCLA) ustanovili su da što se ranije pacijentima koji su doživeli moždani udar ukloni krvni ugrušak iz glavne arterije, bolje su im šanse za oporavak. Uz to, lekari imaju i medicinski instrument za brže otvaranje arterija, a procedura se naziva mehanička trombektomija. Krvni ugrušci u glavnim arterijama sprečavaju dotok krvi u mozak, a bez dovoljne količine krvi, ćelije mozga počinju da umiru. Kada se tretira moždani udar, vreme je najvažnije.

“Veoma je važno za pacijente da prepoznaju upozoravajuće znake moždanog udara, dođu u bolnicu što pre, a za lekare, medicinsko osoblje i zdravstveni sistem da zatim brzo ukažu pomoć pacijentu kada stigne”, kaže dr Džefri Sejver sa Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu.

On je istraživao je ishode kod oko hiljadu pacijenata, koji su preživeli akutni moždani udar, u kojem se krvni ugrušak stvorio u velikoj arteriji. Sejver i drugi istraživači sproveli su kliničke testove na tim pacijentima i ustanovili da su trombektomija, zajedno sa lekovima za uklanjanje ugruška, značajno poboljšali šanse za preživljavanje i oporavak.

“Ako otvorite arteriju u prva tri sata od moždanog udara, 65 odsto pacijenata biće u mogućnosti da živi samostalno već posle tri meseca. Ako je prošlo osam sati pre otvaranja, onda će samo 45 odsto biti u mogućnosti da živi samostalno. Postoji značajna razlika u ishodu”.

Pošto je moždani udar drugi po redu vodeći uzrok smrti u svetu i treći po redu uzrok onesposobljenosti, ova studija mogla bi da promeni način na koji se tretira moždani udar, posebno sada, kada lekari znaju koliko malo vremena imaju da pomognu pacijentima da se što pre oporave. Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG