Linkovi

Nova šansa za demokratiju...


Predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek i bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt na skupu o demokratiji u Briselu, 14. mart 2011.
Predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek i bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt na skupu o demokratiji u Briselu, 14. mart 2011.

Zbivanja na sjeveru Afrike su prilika za demokratske promjene, uvjereni su učesnici transatlantskog dijaloga u Briselu. Ove dogadjaje bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt poredi sa rušenjem berlinskog zida i padom čelične zavjese u Evropi, dok predsjednik Evropskog parlamenta, Ježi Buzek kaže da je to prilika za brojne korake naprijed prema demokratiji.

Ima li snažnijeg primjera i prilike za saradnju Evrope I Amerike na jačanju demokratskih procesa od onoga što se upravo dešava na sjeveru Afrike? Svjesni da živimo u vrijeme istorijskih promjena, autoriteti sa obje strane Atlantika su se složili da je sada pravo vrijeme za zajedničko djelovanje:

“Uvijek sam mislila da pad berlinskog zida I zbivanja u centralnoj I istočnoj Evropi predstavljaju najveću demokratsku promjenu kakvu ću ikada u životu vidjeti. Sada mislim da sam možda pogriješila- jer ono što se dešava na Bliskom Istoku je najnevjeratnija promjena igre koja će imati uticaja na naše živote na mnoge različite naccine,” kaže bivša državna sekretarka SAD, Medlin Olbrajt.

“Ako ne budemo u stanju da rješavamo današnje prilike na pravi način, zajedno, biće to veliki, zaista veliki promaša," ističe nekadašnji visoki predstavnik EU, Havijer Solana.

Medjutim, posao se ne završava na uzavrijelom sjeveru Afrike. Širom svijeta jačaju nove nacije i države, napredujući brže ili sporije putem demokratije.

“Moramo takodje da nadjemo način kako da sačinimo partnerstvo po pitanju demokratizacije sa državama koje su na putu ka tome što je više moguće, moramo sebi privući Brazil, Indiju, Indoneziju, Južnu Afriku, Tursku, Čile jer one igraju sve važniju ulogu u širenju demokratije," ističe Medlin Olbrajt.

A predsjednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek poručuje:

“Kako to inače biva u demokratiji, dešavaju se dva koraka naprijed, jedan nazad. Nekada čak tri koraka nazad. Medjutim, vjerujemo da bi se sada mogla desiti tri koraka naprijed.”

XS
SM
MD
LG