Linkovi

EK "spremna" za izradu mišljenja o kandidaturi Srbije


EK "spremna" za izradu mišljenja o kandidaturi Srbije
EK "spremna" za izradu mišljenja o kandidaturi Srbije

Potpredsjedniku srpske vlade, Božidaru Djeliću, u Briselu je potvrdjeno kako Evropska komisija spremno očekuje zahtjev Savjeta za izradom mišljenja o spremnosti Srbije da započne novu fazu pristupanja EU. Komesar za proširenje, Štefan File, koji je večeras već stigao u Beograd, misli da bi, uz pomoću Unije i evropskih institucija, napori Srbije za par godina mogli biti nagradjeni punopravnim članstvom.

Danas o Srbiji u Evropskoj komisiji i parlamentu - tako je tokom susreta evropskog komesara za proširenje, Štefana Filea sa potpredsjednikom Vlade Srbije, Božidarom Djelićem, rečeno da Komisija spremno očekuje poziv Savjeta ministara da izradi mišljenje o spremnosti Srbije za kandidatski status. Iskazano je očekivanje da će se to i dogoditi narednog mjeseca.

Potpredsjednik Vlade Srbije, Božidar Djelić, kaže da će Srbija spremno dočekati i brzo odgovoriti na niz pitanja koji će joj uskoro biti upućen iz Evropske komisije u okviru procjene spremnosti za kandidaturu.

Saglasili smo se sa gospodinom Fileom da je odluga belgijskog predsedavanja da uvrsti našu kandidaturu na dnevni red predstojećeg Saveta ministara u oktobru mesecu u Luksemburgu, veoma pozitivna”, kaže on.

Evropska strana je bila puna hvale za kooperativnost zvaničnog Beograda tokom usaglašavanja reziolucije usvojene nedavno na Generalnoj skupštini UN i jasno je rečeno da će odnos Srbije prema pitanju Kosova odrediti i brzinu i uspješnost napredovanja zemlje u evropskim integracijama - sa rezolucijom Beograd ima skor kakav zaslužuje evropsku nagradu, uvjereni su u Briselu, te gotovo sa sigurnošću očekuju skori pozitivan razvoj pitanja kandidature...

Računica je da, ukoliko proces započne još ove godine, do kraja naredne bi evropske članice mogle odlučivati o početku završnih pregovora sa Beogradom. Medjutim, prije toga sledi dovršetak reformi i saradnje sa Haškim sudom. Evropski komesar za proširenje, Štefan File, poručuje:

"Sada smo svjedoci intenziviranja procesa reformi i približavanja Srbije EU - odlazim u Beograd gdje ću sa tamošnjim vlastima i predsjednikom Tadićem razgovarati a fokus će biti na reformi sudstva, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanju vladavine zakona, ne zaboravljajući veoma važan aspekt - punu saradnju sa Haškim sudom."

Nešto kasnije, ministar Djelić je učestvovao u panelu organizovanom u Evropskom parlamentu, gdje je, pored ostalog, rečeno kako je Srbija prije deset godina otvorila novo poglavlje svoje istorije. Snažan pokret u pravcu demokratskih promjena je doveo zemlju na put reformi i tranzicije, od kada se Srbija neprestano sve više približava EU.

Na pitanje može li Srbija za nekoliko godina postati punopravna članica Unije, evropski komesar za proširenje Štefan Fule kaže: "Mislim da svi mi vjerujemo da uz snažne napore na strani Srbije, pomoć Evropske komisije i podršku evropskih članica, takvo nešto jeste moguće...".


XS
SM
MD
LG