Linkovi

Rezolucijom o Ukrajini EU podržala mirno rešenje


Visoka predstavnica za inostranu politiku, Federika Mogerini u Evropskom parlamentu
Visoka predstavnica za inostranu politiku, Federika Mogerini u Evropskom parlamentu

Današnjim glasanjem o novoj rezoluciji o Ukrajini, evropski parlementarci podržali su diplomatsko, mirno rješenje krize, ali i jedinstven evropski stav o tome kako se postaviti prema Rusiji i kakve korake preduzeti. Pripremajući se za glasanje, parlamentarci su imali priliku da čuju rijetko pomirljive tonove od strane zvaničnika ruske Dume.

Stav Evropskog parlamenta je jasan. Sve dok se ne bude sa ruske strane primjenivao sporazum iz Minska, sankcije prema Rusiji treba da se nastave. Svi u ovoj priči dobro znaju šta treba da rade, tako da gosta iz Moskve, predsjedavajućeg Komiteta za medjunarodne odnose državne Dume, nisu iznenadile riječi njegovog kolege iz Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta:

"Smatramo da sankcije treba da budu na snazi sve dok se ne poštuje sporazum iz Minska, posebno od strane separatista, podržanih od strane Rusije. Njihovo vojno napredovanje je potpuno protiv sporazuma. Želim takodje da kažem da je su EP odnosi sa Rusijom veoma važni i da želimo dobre odnose. Bili bi smo sretni da se ukinu sankcije. Jedni jesu za pregovore, drugi su protiv, dok mi insistiramo da se moraju poštovati medjunarodni zakoni.", rekao predsjedavajući Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta, Elmar Brok.

" Riječ je o ratu koji na nižem nivou intenziteta može da traje dugo, kao što je to bio slučaj od septembra do januara, kada su se razbuktale borbe. Ali to može da postane rat koji bi se proširio i da predstavlja veoma veliki problem za evropsku bezbjednost. Mislim na američko razmišljanje da se pošalje oružje ukrajinskoj strani. To je opasan razvoj zbivanja i složio bih se sa francuskim predsjednikom koji je rekao da, ako se to desi, to bi moglo da vodi totalnom ratu". kaže predsjedavajući Komiteta za medjunarodne poslove državne Dume, Aleksej Puškov.

" Govorite o tome da više nismo strateški partneri. To jeste tačno, a razlog je: vaš režim je postao militarizovan! Želite rat, zar ne? Jer da ga ne želite, jednostavno bi ste ga zaustavili! Na vama je, ne na Kijevu ili Evropi, da zaustavite ovaj rat!" ukazao je član Evropskog parlamenta iz Rumunije, grupa narodnjačkih partija, Cristian Dan Preda.

"Ton vašeg današnjeg obrachanja je drugačiji od onoga kakav čujemo od gospodina Putina ili gospodina Lavrova, drugačiji je od onoga kakav se čuje sa ruske televizije i vidi šta tamo govore o nama u EU. Vaš ton je ton kakav želimo da čujemo, ton otvoren za dijalog i traženje rješenja, takav ton ne čujemo od strane Moskve, kako to objasniti i kako se to može popraviti?", istakao je član Evropskog parlamenta iz Velike Britanije, grupa socijal demokrata, Ričard Stjuart Hovit.

Tako treba i shvatiti novu parlamenrtarnu rezoluciju o Ukrajini, kao poziv na dijalog, uz duboko uvjerenje da rješenje ukrajinske krize treba tražiti samo diplomatskim putem. Sve ostalo je scenarij kakav niko u parlamentarnim klupama ne želi ni zamisliti.

XS
SM
MD
LG