Linkovi

Jeremić: Datum možda krajem godine


Jeremić: Datum možda krajem godine
Jeremić: Datum možda krajem godine

Trećeg, zaključnog dana posjete Briselu, premijer Crne Gore, Igor Lukšić se susreo sa predsjednikom Evropskog savjeta, Hermanom van Rompujem, koji mu je ponovio poruke kakve su se čule tokom prethodnih dana posjete gosta iz Podgorice - dosta je učinjeno, nemali dio posla još čeka da pude završen. U najkraćem, implementacija do sada usvojenih zakona i dovršetak ustavnih reformi, uz osnažene rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, otvoriće vrata početku završnih pregovora, čiji početak je planiran za polovinu ove godine. U isto vrijeme, šef diplomatije Srbije, Vuk Jeremić u Briselu održao je niz bilateralnih susreta, gdje je naglasio obostranu korist od činjenice da se Srbije približava EU.

Susret sa predsjednikom Evropskog savjeta je bio posljednji u nizu sastanaka kakve je crnogorski premijer imao u Briselu - obišao je sve ključne adrese- od NATO do Savjeta, i sa svih strana je čuo slične poruke.

"Crna Gora će ostati visoko na agendi Evropskog savjeta tokom narednih mjeseci - kao što je bilo odlučeno na decembarskom samitu, Savjet će razmotriti napredak Crne Gore u procesu reformi, sa namjerom da pregovore o prijemu započnemo u junu mjesecu. Poseban fokus će biti na polju vladavine zakona i osnovnih sloboda, uključujući borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Danas sam ohrabrio premijera Lukšića da njegova zemlja nastavi i intenzivira neophodne reforme, posebno obraćajući pažnju na poglavlja 23 i 24 o vladavini prava i osnovnim ljudskim pravima, pravdi, slobodi i bezbjednosti. Implementacija već usvojenih zakona i dovršetak ustavne reforme će otvoriti vrata junskim pregovorima. Reforme u Crnoj Gori mogu poslužiti kao inspiracija za mnoge druge države Zapadnog Balkana”, istakao je predsjednik Evropskog savjeta, Herman van Rompuj.

"Mislim da je Crna Gora u proteklih godinu dana, od kada se nismo sreli, načinila značajan progres, ispunjavajući prioritete svoje spoljne politike i moramo nastaviti tako. Dakle, ono što sam rekao predsjedniku Van Rompuju je to da smo odlučni da nastavimo da se bavimo sa svim još uvijek otvorenim pitanjima, te da se pripremimo za pristupne pregovore, kako je bilo i planirano na decembarskom samitu EU”, kaže premijer Crne Gore Igor Lukšić.

Istovremeno, šef diplomatije Srbije, Vuk Jeremić na nizu bilaterlanih susreta sa kolegama evropskih članica, utvrdjuje poziciju svoje zemlje i naglašava obostranu korist od činjenice što je Srbija danas bliže EU nego što je bila juče.

“Ono što Srbija može da učini, načini na koje Srbija može da doprinese evropskoj spoljnoj politici je kroz činjenicu da imamo jednu vrstu odnosa sa svetom koja je istorijski gradjena na principima i odnosima koje druge zemlje iz Evrope nisu imale priliku da grade a to je istorija nesvrstanosti, istorija odnosa sa velikim brojem zemalja sveta koji je bliži, prisniji, drugačiji, nego što je velika većina evropskih zemalja kroz svoju istoriju gradila", objasnio je Jeremić.

"Mislim da postoji dobar momentum, jedno pozitivno osećanje koje treba iskoristiti I nova vlada, koja ja se nadam biće formirana do leta, ima dobre šanse da dobije datum za početak pregovora koji bi bio datum ove godine”, dodao je šef diplomatije Srbije posle susreta sa nekoliko ministara inostranih poslova EU.

Inače, posljednja dva dana su u Briselu Jeremićeve kolege imali redovan skup Savjeta ministara, gdje Zapadni Balkan nije bio u fokusu - Sirija, Mali, Iran, o Balkanu se razgovaralo tek posredno, u okviru razgovora sa generalnim sekretarom NATO oko zajedničkog angažovanja dvije organizacije na uspostavi stabilnosti i bezbjednosti.


XS
SM
MD
LG