Linkovi

Lukšić i Jeremić u Briselu


Lukšić i Jeremić u Briselu
Lukšić i Jeremić u Briselu

Premijer Crne Gore, Igor Luksić, je sastancima sa predsjednikom evropskog parlamenta Martinom Šulcom i komesarom za proširenje, Štefanom Fileom, nastavio višednevnu posjetu Briselu. Na obje adrese iskazana mu je podrška i, kako mu je dan ranije naglasio predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo, očekivanje da će pripreme za početak završnih pregovora o prijemu Crne Gore, planiranih za sredinu godine, teći dobro, uz neprekidne napore Podgorice da se što bolje pripremi za najteža poglavlja, ona koja se odnose na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Na istom mjestu, večeras, ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić, po prvi put učestvuje na neformalnom skupu ministara evropskih kandidata.

Naglašeno prijateljska atmosfera ukazuje da izmedju Crne Gore i evropskih institucija nema nepremostivih pitanja - u svakom slučaju, kako je to nakon susreta sa gostom iz Podgorice naglasio i predsjednik Evropskog parlamenta, treba se pripremiti dobro, što bolje za proces pregovora koji traži angažman svih elemenata crnogorskog društva.

"Jedan elemenat želim posebno naglasiti - uključenost civilnog društva u proces pregovora, u njihovu pripremu i vodjenje, a uključenje nevladinih organizacija smatram posebno dobrim i dobrodošlim korakom", naveo je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

"Svjesni smo da treba mnogo još toga učiniti - treba nam fokus na ključnim postulatima, sa posebnom pažnjom na ustavne amandmane i dijalog sa opozicijom kako bi se amandmani i usvojili. Treba da zadržimo fokus na provodjenju u djelo zakona kakvi su već usvojeni. Nadam se da će dobru ocjenu dobiti uloženo do sada u proces reforme sudstva, sve kako bismo dokazali da smo opredjeljeni nastavku reformi na tom polju, što je, takodje, nevjerovatno važan segment širih reformi političkog sistema u Crnoj Gori", istakao je premijer Crne Gore, Igor Lukšić.

"Vjerujem da Crna Gora ima iznimno velike šanse da postane, ako reforme budu išle pravim smjerom, model za cijeli region. Ekonomski pokazatelji obećavaju, ako provedete ustavne reforme, reformu sudskog sistema, vjerujem da će se tada povećati i povjerenje stranih investitora u vašu zemlju, koja je prekrasna i atraktivna . Ljudi koji je poznaju, nisu samo oduševljeni njenom ljepotom, već znaju da je to zemlja koja kao mlada, nije bila pretjerano uključena u veoma teška zbivanja u regionu, dakle, postoji šansa da Crna Gora postane, model je možda pretjerano, ali držav sa iznimno velikim šansama za razvoj", izjavio je Martin Šulc.

Prvog čovjeka crnogorske vlade je primio i evropski komesar za proširenje, a iz kabineta Štefana Filea je nakon sastanka saopšteno slično - ovog proljeća treba očekivati izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore u uspostavi vladavine prava. Komesar je gostu naglasio posebno važnost finalizacije aktuelnih ustavnih reformi, što bolje rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, te uspješno provodjenje u djelo već usvojene zakonske regulative.

A u istoj zgradi Evropske komisije večeras je održan susret ministara kandidatskih zemalja, gdje, po prvi put prisustvuje i ministar spoljnih poslove Srbije.

"Srbija danas prvi put učestvuje na sastanku ministara spoljnih poslova EU i zemalja kandidata. Tema je Avganistan, Pakistan, dogadjaji u arapskom svetu, dakle spoljna politika uopšte, i sticanje statusa kandidata nam je otvorilo vrata ovom forumu. Bićemo u prilici da doprinesemo diskusiji u okviru EU, doprinesemo formiranju mišljenja u okviru EU o važnim spoljnopolitičkim pitanjima. Srbija je zemlja koja vodi vrlo aktivnu spoljnu poitliku, ima veliki broj kontakata i odnosa u svetu i mislim da će naš doprinos ovoj diskusiji biti supstancijalan, odnosno da ćemo moći da načinimo vrstu doprinosa koji nije zanemarljiv. Od sada pa nadalje, kao zemlja kandidat učestvovaćemo ovde u Briselu ne samo na ovom već svim drugim sastancima.To je jedna nova prilika kao i odgovoornost i apsolutno sam uveren da će Srbija opravdati očekivanja svojih novih partnera", rekao je Vuk Jeremić.

Jeremić tokom sutrašnjeg dana planira nekoliko bilateralnih sureta, a očekuje se da će i ministri spoljnih poslova EU, koji sutra završavaju dvodnevni skup u Briselu, dio svojih zaključaka posvetiti činjenici da je jedna od ministarskih stolica, po prvi put, rezervisana za zvanični Beograd.


XS
SM
MD
LG