Linkovi

Atina popustila prema kreditorima?


Pešak prolazi pored grafita "Grčka protiv svih" ispisanog na zid banke u Atini
Pešak prolazi pored grafita "Grčka protiv svih" ispisanog na zid banke u Atini

Danas je u Brisel stigao dugoočekivani grčki protiv-prijedlog mjera koje bi trebalo da deblokiraju posljednju tranšu finansijske pomoći toj zemlji.

Sadržaj grčkog protiv-prijedloga nije poznat, ali saznaje se da Atina jeste napravila korak prema zahtjevima kreditora - smanjenju penzija i povećanju poreza.

Grčka drama se nastavlja ili bolje reći, ulazi u posebno dramatičnu završnicu. Prvi čovjek Evropske komisije odbio je da se čak telefonski čuje sa grčkim premijerom, kada je on kasnio sa obećanim prijedlogom rješenja dužničke krize. Tokom vikenda je o tome obavijestio i skup G7 na sastanku na jugu Njemačke.

Danas je na adresu Evropske komisije stigao konačno prijedlog grčkih protiv-mjera, kao odgovor na, za Atinu, neprihvatljive uslove međunarodnih kreditora. Najbolnije tačke zahtjeva Medjunarodnog monetarnog fonda, Evropske centralne banke i EK jesu - smanjenje penzija u javnom sektoru i povećanje poreza.

Iako se ne znaju detalji dokumenta koji je danas stigao u Brisel, govori se o koraku koji je Atina načinila u pravcu zahtjeva - djelimično povećanje poreza i smanjenje penzija po određenim razredima i uz određene socijane subvencije.

Evropska komisija ne želi da komentariše ponuđeno.

"Ne mogu vam dati nikakve detalje o ovim prijedlozima sve dok je u toku proces njihovog proučavanja. Ako se postignu pravi uslovi, uvijek postoji mogućnost da o tome razgovaraju lideri koji se sutra sastaju na samitu sa latinskom Amerikom. Sada, kada smo dobili ove informacije od strane grčke vlade, mislim da je najvažnije da na miru i pažljivo to i proučimo", rekao je portparol Evropske komisije, Margaritis Skinas.

Ukoliko evropska strana nadje u grčkom prijedlogu elemente za postizanje sporazuma, tada se mogu i očekivati razgovori o tome na marginama sutrašnjeg samita sa latinskom Amerikom.

Međutim, Grci se pitaju: šta ako sporazuma ne bude?

"Izlazak iz euro-zone je sve realniji, ne zato što grčka vlada to želi, već zato što je takav stav Evropljana. Izgleda da njima nije ni stalo da se nadje rješenje. Moraju da negdje popuste kako bi sporazum bio moguć, jer smo mi već mnogo popustili, pa ipak nema rezultata", smatra stanovnik Atine, George Teologos.

"Moraju se povući koji korak i popustiti u predizbornim obećanjima, inače sve nas čeka eksplozija", strahuje stanovnica Atine, Maria Georgiadu.

"Kažu da ako Grčka napusti evro, biće to uništenje. Ali već je tako, ima li iko ko nije još shvatio šta se događa? Vlast čini šta može, pregovara, ali pred njom je zid. Sa druge strane, ne mogu se kriviti ni kreditori, hoće svoj novac koji im dugujemo. Ovo je ćorsokak", kaže Babis iz Atine.

Juče objavljena anketa pokazuje da više od pola Grka strahuje od izlaska iz euro-zone, dok ih je samo 16 odsto za povratak drahmi.

XS
SM
MD
LG