Linkovi

Slovačka na čelu EU


Slovačka predsedavajući EU
Slovačka predsedavajući EU

Od danas za narednih šest mjeseci, na čelu EU je Slovačka - Ova zemlja po prvi put preuzima predsjedavanje i to u posebno teškom trenutku za budućnost Unije. Medjutim, i pored toga, Slovaci obećavaju vraćanje kredibiliteta proširenju i podršku državama koje su u statusu kandidata ili potencijalnih kandidata za evropsko članstvo.

Cijeli sastav Evropske komisije je danas u Bratislavi obilježavajući početak slovačkog predsjedavanja EU- a vrijeme za to, čini se, nikad teže: svim postojechim krizama i izazovima odskora se pridružio i britanski referendum, koji je Britaniju ali i ostatak Unije, doveo u situaciju duboke neizvjesnosti. U takvoj atmosferi Slovaci preuzimaju evropsko kormilo gdje će, uz pomoć Komisije, Savjeta i parlamenta, pokušati da dovedu projekat sada 27-ce u mirnije vode.

Ipak, kako je tokom predstavljanja slovačkih prioriteta istakao šef diplomatije iz Bratislave, proširenje neće biti gurnuto u stranu.

Ministar spoljih poslova Slovačke, Miroslav Lajčak ukazuje

" Sa jasnom namjerom proširenje stavljamo na vrh naše agende, ili kako ja kažem- ordžavamo kredibilnost procesa proširenja. Unija jeste kerdibilan partner i proširenje jeste bilo jedan od naših prioriteta i jedan od najvećih uspjeha evropskog projekta. Istina je da to ne govorimo dovoljno često, kao što smo govorili ranije. Zato želimo da pošaljemo jasnu poruku državama koje su dio procesa proširenja da taj proces još živi , da je jasna perspektiva. Ono što treba da rade je da se fokusiraju na refrome, želimo da vidimo naredak, bez obzira radi li se o kandidatima ili budućim kandidatima. U slučaju Srbije, to jasno znači deblokadu pregovora, a otvaranje poglavlja 23 i 24 je u interesu i Srbije i EU."

Prema izvorima bliskim slovačkom predsjedništvu EU, Bratislava je već počela intenzivnu diplomatsku kampanju kako bi se konačno deblirao proces pregovora sa Srbijom i u što skorije vrijeme otvorila nova poglavlja.

XS
SM
MD
LG