Linkovi

Olakšanje u Briselu


Predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek: Sada je na nama, Evropljanima da podržimo nastojanja grčke vlade i svih Grka kako bi izašli nakraj sa prekomjerno naraslim javnim dugom.
Predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek: Sada je na nama, Evropljanima da podržimo nastojanja grčke vlade i svih Grka kako bi izašli nakraj sa prekomjerno naraslim javnim dugom.

Dramatično glasanje grčkog parlamenta o mjerama štednje prevazišlo je svojom važnošću nacionalne okvire. Zvanični Brisel i Evropa su iščekivali rezulatet gasanja uvjereni da su oni važni ne samo za budućnost grčkog budžeta Iidržave, već i eura, euro-zone i šireg medjunarodnog finansijskog tržišta. Zbog toga je sa olakšanjem dočekana vijest iz Atine da su mjere štednje tamošnje vlade dobile parlamentarnu podršku.

Današnjom podrškom parlamenta revidiranom ekonomskom programu grčke vlade, zemlja je načinila važan korak naprijed na putu neophodne fiskalne konsolidacije i reformi koje bi trebale vratiti zamah razvoju, poručili su u zajedničkoj poruci predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo i predsjednik Evropskog savjeta, Herman Van Rompuj na vijest da je grčki parlament podržao mjere štednje vlade socijalističkog premijera Papandreua. Riječ je i o koraku unazad, koraku dalje od mračnog scenarija bankrotstva grčke države, ukazuju evropski zvaničnici, uvjereni da je današnje glasanje bilo glasanje o nacionalnoj odgovornosti.

Kako sutra isti ovaj parlament čeka i glasanje o zakonskim izmjenama koje će otvoriti prostor podržanim mjerama štednje tako se danas iz Brisela poručuje i to da će i sutra oči cijele Evrope biti uprte prema Atini. Drugo pozitivno glasanje će otvoriti put transferu naredne rate finansijske pomoći, što će takodje, otvoriti prostor pripremi drugog po redu finansijskog paketa za Grčku, poručuje se danas iz Brisela.

Današnje glasanje grčkog parlameta će pomoći vraćanju povjerenja u finansijski kredibilitet Grčke, kao što će budžet i budžetsku potrošnju staviti u granice održivog, rekao je u prvoj reakciji na vijesti iz Atine predsjednik Evropskog parlamenta, Ježi Buzek:

“Sada je na nama, Evropljanima da podržimo nastojanja grčke vlade i svih Grka kako bi izašli nakraj sa prekomjerno naraslim javnim dugom.” Današnje glasanje Buzek statra moguchjom prekretnicom za Grčku ali i za euro i euro-zonu: “Svi smo mi u EU na istom brodu, kaže on, i na ovom nemirnom finansijskom moru, skrivanje ispod palube nas neće zaštititi od oluje - moramo djelovati zajedno boreći se protiv dužničke krize,” zaključuje Buzek.

Ukoliko i sutra na parlamentu prodju zakonske izmjene, otvoriće se prostor da ministri finansija euro-zone vech 3. jula potpišu odluku o isplati naredne rate finansijske pomoći Grčkoj od 12 milijardi eura. Transfer novca se mora desiti gotovo momentalno jer ukoliko Atina 15. jula ne bude imala novca da isplati prispjela potraživanja, država će bankrotirati.

Svima je jasno da mjere štednje, koje će kao dodatne poreze osjetiti oni koji nisu krivi za krizu penzioneri, korisnici socijalne pomoći, obični ljudi sa primanjima jedva dovoljnim za život, nisu poštene, ali su neophodne. Nije neophodno biti ekonomski stručnjak, upozoravaju čak i grčki izvori - sadašnja situacija se mogla predvidjeti jer, jednostavno, država je trošila više nego što ima i sada, ne samo da se mora vratiti u okvire podnošljivog, već prije toga mora isplatiti narasle dugove. Zbog toga, evropski vrh ukazuje: mjere nemaju alternative, ne postoji plan B za spas Grčke.

Tim povodom predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo ukazuje:

“Oni koji ukazuju na mogući plan B, koji bi bio nešto kao lakša alternativa, oni, jednostavno, lažu. Ne postoji plan B da se izbjegne bankrotstvo. Jedini plan je taj koji je podržan od strane Evropske komisije, Evropske centralne banke i Medjunarodnog monetarnog fonda, i koji ima punu podršku svih članica euro-zone. Onaj ko ukazuje da postoji alternativa, biće odgovoran za stvarnu katastrofu grčkih javnih finansija.”

XS
SM
MD
LG