Linkovi

Reakcije na rezultate izbora za EU parlament


Iščekivanje rezultata izbora za EU Parlament
Iščekivanje rezultata izbora za EU Parlament

Evropa je jasno rekla da kriza, bar što se tiče običnih ljudi, još nije prošla. Zato je manje povjerenja u tradicionalne "velike" partije- narodnjake, socijaliste , liberale, dok su se brojni glasovi prelili na stranu ekstrema- na lijevoj, ali naroccito na desnoj strani, poput Francuske , gdje je za nacionalistički Nacionalni Front glasao svaki cetvrti Francuz.U svakom slučaju, preskupa i otuđena Unija mora da se mijenja.


Efekat je taj da je manje povjerenja iskazano radikalnim partijama, koje su, ipak, i dalje ostale najveche...to jasno govori da ljudi nisu zadovoljni Evropom kakva je sada sa 26 miliona nezaposlenih...Toga će morati biti svjesni oni koji u narednom mandtu budu na kormilu, a prema glasovima Evropljana, to bi mogao biti doskorašnji premijer Luxemburga Žan Klod Junker.

Na pitanje da li bi, ako ne dobije podršku kao predsednik Komisije,što su neke zemlje poput Mađarske već nagovestile, svoje mesto ustupio nekom drugom kandidatu evropskih narodnjačkih partija odlučno je rekao:

"Ne".

Tradicionalne partije su ostale bez pojedinih mjesta u Parlametu, jačajući ekstreme na lijevo ali, posebno na desno.Procjene su da će rezultati izbora, donijeti prave pritiske na nacinalnim političkim scenama, mnogo više nego na evropskoj. Za sada, dvije od tri najveće evropske države su listom dale povjerenje desnim, retrogradim pokretima, koji već sada prave koalicije na evropskom nivou. Bice to parlament koji će mrziti sam sebe, primjećuju izvještači, sa zebnjom iščekujući skori početak gradnje nimalo lakih koalicija.

Kandidat evropskih socijalista za predsjednika Evropske komisije, Martin Schulz:

"Mislim da će pobjednici morati da pregovaraju, kao i što ćemo i mi morati. Kada vidite situaciju, imaćemo tešku zadaću da nađemo održivu većinu u Parlamentu."

Sutra se već u Briselu okupljaju šefovi evropskih država ili vlada koji će razmatrati rezultate izbora i mogućeg novog predsjednika Evropske komisije. Od njih se očekuje da uvaže volju Evropljana. Moraju da je uvaže, ali ne i primjene, tako da se, barem teoretski, može desiti da lideri za prvog čovjeka Komisije postave nekoga sasvim drugog. Sa druge strane, značilo bi to da su izbori bili provedeni samo kako bi se slijedila ona rimska: hljeba i igara. A hljeba još uvijek nema dovoljno za sve.
XS
SM
MD
LG