Linkovi

Brisel: Osnažiti regionalnu saradnju


Ivica Dačić: Korektna saradnja policije na Zapadnom Balkanu
Ivica Dačić: Korektna saradnja policije na Zapadnom Balkanu

Drugog završnog dana foruma ministara unutrašnjih poslova i pravde EU i Zapadnog Balkana čulo se da saradnju, sa Briselom i unutar regiona, treba osnažiti, ozbiljnije uložiti napore na zaštiti ličnih podataka, zaustavljanju "lažnih azilanata", kao i uspostaviti takozvanu "balkansku potjernicu".

Bezbjednost, kao i saradnju na polju pravde treba osnažiti - regionalno, i region sa Briselom - čulo se, izmedju ostalog, na današnjem, završnom danu ministarskog foruma.

Naravno, nezaobilazna tema su bili i lažni azilanti, zbog kojih su, nedavno, isti ovi ministri, imali ozbiljne diskusije sa predstavnicima Evropske komisije o opravdanosti širenja bezvizne zone na Bosnu i Hercegovinu i Albaniju.

Belgijski ministar pravde i predsjedavajući Vijećem ministara EU, Stefan Deklerk, ističe:

"Razgovarali smo i o oslobadjanju od viza - riječ je o pozitivnom razvoju stvari ali smo se ovaj put fokusirali na nelegalnu imigraciju, tzv. lažne azilante, tražeći mehanizme monitoringa i prevencije. Od Evropske komisije smo tražili da sa svima koji su uključeni u ovaj problem obavi posebne, ozbiljne razgovore.

Razgovarali smo i o saradnji na polju borbe protiv kriminala - naglasili smo da je saradnja neophodna od samog početka istrage do kraja sudske procedure. Javila se i ideja o svojevrsnoj "balkanskoj potjernici", koja bi bila uspostavljena po ugledu na ono što mi već imamo,"evropsku potjernicu", koja je veoma važan instrument istraga, ako nekoga treba odvesti u drugu državu zbog nastavka istrage".

Kako na ovom polju sa ostatkom regiona saradjuje Srbija?

"Mi smo vec toliko regionalno povezani da bih voleo da to urade sva druga ministarstva. Mislim da su policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova odigrali pionirsku ulogu u regionalnom povezivanju, mi često imamo sastanke, u toku godine se sastanemo možda i desetak puta, ne samo bilateralno nego svi na jednom mestu.

Zaista imamo korektnu saradnju koja rezultira zajedničkim akcijama, a koja rezultira i onim što sam predložio, a to je saradnja sa Hrvatskom, gde smo daleko odmakli u formiranju regionalnog centra za razmenu operativnih podataka kada je reč o organizovanom kriminalu na području Balkana", navodi ministar unutrašnih poslova Srbije, Ivica Dačić.





XS
SM
MD
LG