Linkovi

Lažni azilanti prete bezviznom režimu


Lažni azilanti prete bezviznom režimu
Lažni azilanti prete bezviznom režimu

Danas su se iz Brisela čule ocijene kako bezvizni režim, generalno, donosi korist svima - i državama Unije koje su ga odobrile i onima koji su u prilici da ga koriste. Kada je riječ o Zapadnom Balkanu, generalna ocijena je pozitivna uz zvono na uzbunu na koje treba da odgovore i države regiona i Brisel - ukoliko ne žele da se suoče sa političkim tenzijama kakve bi mogle praviti evropske članice pod pritiskom lažnih azilanata.

Nezamislivo i nedopustivo je da iz država kojima je Unija otvorila vrata dolaze ljudi, koristeći bezvizni režim i traže azil, uvjerena je evropska komesarka, koja na tribini o vizama organizovanoj u Briselu, kaže kako je upravo smisao ukidanja viza sa Zapadnim Balkanom bilo da se ukloni potreba za azilom iz tih krajeva.

"Uopšte gledano, bezvizni režim sa državama Zapadnog Balkana veoma dobro funkcioniše. Gotovo svakodnevno srećem, posebno studente, koji su sretni da konačno mogu da posjete prijatelje, da mogu da prate predavanja na univerzitetima, putuju unaokolo, bez obaveze da idu i traže vize, što je nekada veoma ponižavajuće. Medjutim, bilo je izvjesnih problema u vezi s tim i vidimo odredjeno povećanje broja onih koji traže azil iz tih država. Najviše je tu riječ o ljudima koji dolaze iz romske populacije i cifre ozbiljno rastu, posebno kada je riječ o pojedinim evropskim državama. I to je nešto što mi, prirodno, želimo spriječiti jer smisao bezviznog režima nije da se omogući traženje azila, jer je svrha cijelog sistema da se uopšte ukine potreba da se traži azil. Mi znamo da Romi nisu uvijek na pravi način tretirani, da još uvijek ima dosta diskriminacije i u kontaktu smo sa vladama da vidimo kako možemo pomoći, kako oni mogu popraviti uslove za život Roma . A ako se ovaj negativni proces nastavi, stvoriće mnogo političkih tenzija unutar evropskih članica, a to se već dogadja, zato je važno da smo uključeni sa državama regiona u zajedničkom rješavanju ovog problema", rekla je evropska komesarka za unutrašnje poslove, Sesilija Malmstrom.

Tako je danas o iskustvima korišćenja bezviznog režima za državama Zapadnog Balkana govorila evropska komesarka za unutrašnje poslove, koja ukazuje da je od cijelog zapadnobalkanskog društva, jedino još Kosovo van bezviznog sistema.

"Kosovo je još uvijek izvan ovog sistema i, naravno, nije nam namjera da ostavimo Kosovo kao izolovano ostrvo na Zapadnom Balkanu. Oni još uvijek nisu ispunili sve potrebne uslove, ali ostvaruju veliki napredak. Nadamo se da ćemo decembra ove godine dobiti odgovore na listu pitanja koja nas brinu i nadam se da ćemo prije božićnih praznika biti u prilici da sa Kosovom započnemo dijalog o vizama", istakla je Malmstrom.

XS
SM
MD
LG