Linkovi

Razgovori Beograd-Priština: Još puno posla


Premijeri Kosova i Srbije Mustafa i Vučić i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Mogerini, Brisel 23. jun 2015.
Premijeri Kosova i Srbije Mustafa i Vučić i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Mogerini, Brisel 23. jun 2015.

Danas u Briselu premijeri Srbije i Kosova nisu uspjeli da postignu dogovor oko ključnih pitanja - zajednica srpskih opština, telekoma i energije, ali jeste potpisan sporazum o osiguranju vozila

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da još ništa nije završeno. Tehnički timovi nastavljaju rad i, po svemu sudeći, teški pregovori su ipak najdalje došli po najtežem pitanju - zajednici srpskih opština.

Kako je rekao premijer Vučić, on je duboko uvjeren da će, bez obzira kako se završi ova runda dijaloga, Srbija otvoriti prva poglavlja pregovora u septembru i da će nastaviti da napreduje na evropskom putu. Paralelno sa tim, radiće se na normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Šefica delegacije za pregovore sa Srbijom, Edita Tahiri je posle razgovora izjavila - "Dvije delegacije koje predvode premijeri pokušavaju da postignu sporazum. Vjerujemo da normalizacija odnosa dvije držve može biti postignuta dijalogom i do sada smo postigli velike rezultate. U svakom slučaju, mi očekujemo i radimo na tome da se sporazum postigne."

Premijer Srbije je istakao - "Imali smo duge, teške i sadržajne razgovore o sve četiri teme - ZSO, telekomunikacije, energetika i most na Ibru. Konačan dogovor nismo postigli ni po jednom od tih pitanja, ali smo dosta napredovali, pre svega oko najtežeg pitanja za obe strane o zajednici srpskih opština. Nadam se da u danima koji su pred nama bar taj dogovor možemo da finalizujemo, a radimo veoma intenzivno i ozbiljno i po svim drugim temama. O sadržaju razgovora i o temama u kojima smo uspeli da napredujemo, što se tiče ZSO, imamo zajedničko obećanje da ne govorimo o tome u javnosti. Što se svega drugog tiče, videli smo svoje razlike. Mi ne možemo da prihvatimo da po pitanju energetike se rešavaju suštinska, imovinska pitanja. Mi smatramo da imovinska pitanja ne smeju da budu prejudicirana. Mislim da je tu ključno pitanje, videli smo koje su naše razlike u telekomunikacijama i verujem da i po tom pitanju možemo da napredujemo na nekim od narednih sastanaka."

Priča se nastavlja naredne sdmice, kada se očekuje napredak u radu tehničkih timova, koji bi do narednog sastanka premijera, početkom naredne sedmice, trebalo da pripreme teren za dobre vijesti iz Brisela.

XS
SM
MD
LG