Linkovi

Fajn: Bolji odnosi SAD i Srbije


Nezavisni politički analitičar Brus Fajn
Nezavisni politički analitičar Brus Fajn

O sadašnjem stanju u odnosima Sjedinjenih Država i Srbije i njihovim perpsektivama Glas Amerike razgovarao je sa nezavisnim političkim analitičarem, Brusom Fajnom.

Fajn: “Po mom mišljenju, a u svetlu činjenice da je balkanski region u ovom trenutku politički i ekonomski relativno irelevantan za Vašington, osnovna pozicija Bele kuće u pogledu Balkana trebalo da bude da, ukoliko taj region ili zemlje ne predstavljaju opasnost i ne ugrožavaju suverenitet SAD, naš primarni interes bi trebalo da bude ekonomsko-trgovinski, što bi bilo od obostrane koristi, a i od koristi za ceo region. U kontekstu te konstatacije i promene geostrateškog fokusa Vašingtona, sadašnji prioritet SAD su borba protiv globalnog terorizma i uspostavljanje nove ere u odnosima sa zemljama “Arapskog proleća”, kao i sa Kinom, dok bi Balkan kao deo Evrope logično trebalo da bude pre svega evropsko pitanje.”

Glas Amerike: Nakon posete nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu, izgleda da će put Srbije ka učlanjenju u EU i u pogledu Kosova biti otežan?

Fajn: “Srbija se nalazi u nezavidnoj poziciji tim više što su SAD priznale i kontinuirano zagovaraju nezavisnost Prištine. Pozicija Srbije ukazuje na dvostruke standarde medjunarodne zajednice i paradoksalnu situaciju. S jedne strane, Evropska unija se proširuje i postaje koherentnija, a sa druge strane, Srbija gubi deo svoje teritorije. Dakle, pre svega treba odrediti pravila igre, koja će podjednako tretirati sve strane i nastaviti pregovore izmedju Beograda i Prištine. Po logici stvari, razgovori često vode ka kompromisnom rešenju, koje bi u manjoj ili većoj meri moglo da zadovolji i jednu i drugu stranu, a alternativa je ‘zamrznuti konflikt’.”

Glas Amerike: Kako ocenjujete trenutno stanje u odnosima SAD i Srbije?

Fajn: “Mislim da se ti odnosi poboljšavaju, a glavni razlozi su hapšenje i ekstradicija preostalih haških begunaca Mladića i Hadžića, kao i poseta američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Beogradu 2009. i državne sekretarke Hilari Klinton, 2010. godine. Medjutim, nezavisnost Kosova je problematično i sporno pitanje u odnosima dve zemlje, tim više što su SAD bile instrumentalne u obezbedjenju nezavisnosti Kosova i ostaju najvažniji medjunarodni faktor podrške Kosovu. Uprkos tome, vojna saradnja Srbije i SAD je intenzivirana od 2006., kao i saradnja u domenu borbe protiv terorizma, trgovine narkoticima i obaveštajnim aktivnostima, dok je ekonomska saradnja u “statusu kvo”.

XS
SM
MD
LG