Linkovi

Britanija u potrazi za novim trgovinskim partnerima


Britanski šef diplomatije Boris Džonson sa indijskim ministrom finansija Arunom Džaitlijem tokom posete Indiji
Britanski šef diplomatije Boris Džonson sa indijskim ministrom finansija Arunom Džaitlijem tokom posete Indiji

Dok Velika Britanija pokreće proces napuštanja Evropske unije, istovremeno nastoji da ponovo uspostavi nekadašnje trgovinske veze sa zemljama Komonvelta. Međutim to insistiranje je dovelo do rasprava o istorijskoj ulozi Britanske imperije uz optužbe da ministri pokušavaju da umanje značaj zločina počinjenih u vreme kolonijalizma.

Britanski sekretar za finansije Filip Hamond je došao u trodnevnu posetu Indiji sa porukom njegove vlade da je tu da “promoviše britanski biznis”. Traganje za novim trgovinskim partnerima u zemljama Komonvelta je u britanskim medijima nazvani Imperija 2.

Lijam Foks, državni sekretar za mjeđunarodnu trgovinu u vladi permijerke Tereze Mej, koji je trenutno na Flipinima, nedavno je napisao na Tviteru da je Britanija jedna od nekoliko evropskih zemalja koja ne mora da zakopava istoriju iz 20. veka.

Indijski političar i bivši zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Tarur Šaši, nedavno je objavio knjigu pod naslovom “Sramotna Imperija”. On ima drugačiji pogled na kolonijalnu Britaniju.

“Među događajima koji su navedeni je jedna od najkrvavijih epizoda kolonijalne Indije, masakr u Amricaru izveden aprila 1919. kada su ubijeni goloruke, nenaoružane žene, deca i muškarci, naveden je i napad hemijskim oružjem u (Halabdži) Mesopotamiji, modernom Iraku, navedena su bombardovanja I ubijanja nedužnih civila u Basri… imate strašne podele u Indiji… imate okrutnosti poput gušenja ustanka pokreta Mau Mau u Keniji.

Međutim, i pored mračnih istorijskih događaja, Indija pažljivo sluša šta Britanija nudi.

Ideja da bi zemlje Komonvelta mogle da predstavljaju alternativu budućih sporazuma o slobodnoj trgovini je dobrodošla, pod uslovom da sve zainteresovane strane mogu da se izjasne za i protiv.”

Na primer, Indija kritikuje pooštravanje viznih restrikcija za njene građane koji žele da rade u Britaniji. To pooštravanje pogađa jedan od najvećih izvoznih proizvoda, začina kari. Široko prihvaćen tokom kolonijalnog doba, kari je postao važan začin u britanskoj kuhinji.

Mnogi zaposleni u toj 5,6 milijardi vrednoj industriji podržali su izlazak Britanije iz Evropske Unije u nadi da će to otvoriti vrata većem broju migranata iz zemalja Komonvelta. Oni se sada osećaju prevarenima.

"Mislili smo da ćemo moći da dovodimo ljude van Evropske unije, iz Indije, Bangladeša, Pakistana ljude koji će moći da doprinesu našem biznisu jer su nam profesionalni kuvari neophodni. Međutim ono što se sada dešava je zabrinjavajuće jer na tim poslovima sada rade … Rumuni, Poljaci - oni će sada morati da odu i mi ostajemo bez radnika”, kaže vlasnik restorana Inam Ali.

Smanjenje migracije bilo je centralno pitanje tokom kampanje vođene za izlazak Britanije iz Evropske unije. Međutim države poput Indije u okviru novog trgovinskog sporazuma žele vizne olakšice za svoje državljane.

Indijski zakonodavci kažu da su otvoreni za ponovno uspostavljanje starih trgovinskih odnosa, ali su naglasili da u 21. veku Britanija neće moći da diktira pravila.

XS
SM
MD
LG