Linkovi

Britanija štiti sajber prostor od ruske pretnje


Britain Cyber Challenge
Britain Cyber Challenge

Velika Britanija će potrošiti 2 milijarde dolara na zaštitu sajber prostora i planira da regrutuje još 1.000 obaveštajaca pošto su obaveštajne agencije u toj zemlji upozorile na porast sve agresivnijih špijunskih metoda Moskve – optužbe koje Kremlj odbacuje.

Investicija od 2,3 milijarde dolara određena je za borbu protiv novonastalih pretnji po nacionalnu bezbednost. Britanski ministar finansija Filip Hamond upozorio je da bi ključne infrastrukture poput sistema za kontrolu letenja i elektrodistribucije, mogle da budu meta, kako ih je nazvao “neprijateljskih stranih aktera”.

“Naša je obaveza da pokažemo da takva dela ne mogu da prođu nekažnjeno. Ne samo da ćemo zaštiti naš sajber prostor, već ćemo uzvratiti istom merom kada budemo napadnuti”.

Hamond nije konkretno pomenuo Rusiju, ali je u članku koji je istog dana objavljen u dnevnom listu Gardijan, šef MI5-a, britanske unutrašnje obaveštajne agencije, optužio Moskvu za sve agresivnije sajber napade, špijunažu, propagandu i sabotažu – što je Kremlj oštro odbacio. Stručnjak za Rusiju, Edvard Lukas piše za list Ekonomist.

“Mislim da su u MI5-u dugo bili preokupirani anti-terorizmom. To im je apsolutno bio prioritet broj jedan. Sada im treba malo vremena da se opreme za odgovor na pretnju iz Rusije”.

Ti instrumenti mogu da budu od pomoći, ali mogu i da posluže kao upozorenje smatra Džon Lof, iz instituta za politiku Četam haus.

“Izazov za zapadne zemlje je kako da pokažu da imaju volju da razreše situaciju sa Rusijom, da pokažu instrumente koje imaju na raspolaganju, i da pokažu da zapravo oni mogu da budu zaoštreni ako je potrebno, ukoliko se pogorša situacija u Ukrajini ili negde na periferiji”.

Britanija i Zapad nemaju jedinstvenu strategiju za suprotstavljanje pretnjama iz Rusije, kaže Edvard Lukas.

Treba nam ujedinjeni odgovor na Putinovu ujedinjenu pretnju koja povezuje novac, propaganu, špijunažu, energiju, sabotažu, zveckanje oružjem, sve to. Ali svakako jedna od najslabijih karika su bankari, advokati i računovođe na Zapadu koji pomažu ruskoj eliti da raspolaže njihovim novcem. Njima bi trebalo da se sudi i da se isporuče Sjedinjenim Državama”.

Ogroman deo ruskog novca prolazi kroz banke u Londonu. Lukas ističe da takva trgovina mora da se okonča istovremeno sa britanskom odbranom od sajber napada.

XS
SM
MD
LG