Linkovi

VIlijam i Kejt predstavili svetu malog princa


Vojvoda i Vojvotkinja od Kembridža ispred krila Lindo bolnice Sent Meri u Londonu, 23. jula 2013.
Vojvoda i Vojvotkinja od Kembridža ispred krila Lindo bolnice Sent Meri u Londonu, 23. jula 2013.

Britanski princ Vilijam i njegova supruga Kejt večeras su izašli ispred bolnice Sent Meri u Londonu sa svojim novorodjenim sinom.

Britanski princ Vilijam i njegova supruga Kejt večeras su izašli ispred bolnice Sent Meri u Londonu sa svojim novorodjenim sinom.

Srećni par pozdravio je gradjane koji su satima ispred bolnice čekali da vide najnovijeg naslednika britanske krune, a milioni gledalaca širom sveta dobili su priliku da na kratko vide kraljevsku bebu. Vilijam i Kejt svima su zahvalili na lepim željama i dodali da još smišljaju bebino ime. Oni su se zatim vratili u bolnicu kako bi bebu stavili u sedište za automobil, a zatim su se odvezli u porodičnu kuću u Kensigntonskoj palati.

Počasna paljba kraljevske artiljerije i zvona Vestimnsterske opatije danas su odjekivali širom Londona, dok zemlja slavi rodjenje trećeg naslednika britanskog prestola. Prvi posetioci u bolnici Sent Meri danas su bili Ketrinini roditelji Kerol i Majkl Midlton, koji su izjavili da je njihov unuk "prelepa beba."

Dva sata kasnije u bolnic su došli Vilijamov otac, princ od Velsa i njegova supruga Kamila, vojvotkinja od Kornvola. Čarls je juče izjavio da je oduševljen što je postao deda.

Vojvotkinja od Kembridža, Ketrin, supruga princa Vilijama, juče je rodila dečaka, njihovo prvo dete I trećeg naslednika prestola. Vest je objavljena saopštenjem za štampu, prosledjena preko tradicionalnih I novih medija, ali i na starinski način – objavom gradskog glasnika…

Iz Kensingtonske palate u ponedeljak uveče je saopšteno da je dečak,težak 3 kilograma I 800 grama, rodjen u 4:24 minuta popodne, a da se Kejt i beba osećaju dobro.

Britanski premijer Dejvid Kameron poručio je da je rodjenje kraljevske bebe “značajan trenutak za Britaniju”:

"Proteklih nekoliko godina bilo je izuzetno za našu kraljevsku porodicu. Bilo je tu venčanje koje je osvojilo srca ljudi, veličanstven kraljičin jubilej a sada i kraljevsko rodjenje, sve se to dogodilo u životu jedne porodice koja je ovoj zemlji služila na izuzetan način, i sada znaju da ponosna nacija večeras slavi ovo rodjenje zajedno sa ponosnim I srećnim roditeljima.”

U Britaniju pristižu čestitke iz svih delova sveta. Predsednik SAD Barak Obama i prva dama Mišel kažu da su poželeli Vilijamu I Ketrin “svu sreću i blagoslove koje donosi roditeljstvo”.

Ispred Bakingemske palate nastalo je opšte oduševljenje u masi okupljenih Britanaca I turista kada je saopštena vest o rodjenju naslednika britanske krune. Mnogi su ostali ispred palate do kasno u noć a medju njima je bio i Amerikanac Trevor Stivens.

"Poneli smo šampanjac jer je ovo divna noć, dobar razlog da se izadje I učestvuje u britanskom slavlju I njihovoj radosti.”

Novorodjeni dečak, koji je na tom mestu zamenio princa Harija, sada je treći po redu naslednik britanske krune, posle svog dede, najstarijeg sina kraljice Elizabete, princa Čarlsa, i svog oca, princa Vilijama. Po novom britanskom zakonu, koji tek treba da potvrdi parlament, dete bi bilo prestolonaslednik čak i da je u pitanju devojčica, dok su vekovima unazad prednost imali muški prestolonaslednici.
XS
SM
MD
LG