Linkovi

Početak kampanje u Britaniji


Britanski premijer Dejvid Kameron napušta Dauning Strit kako bi posetio kraljicu Elizabetu II pred zvanično raspuštanje parlamenta u Londonu.
Britanski premijer Dejvid Kameron napušta Dauning Strit kako bi posetio kraljicu Elizabetu II pred zvanično raspuštanje parlamenta u Londonu.

U Velikoj Britaniji, danas je i zvanično počela izborna kampanja, tako što je premijer Dejvid Kameron posetio kraljicu u Bakingemskoj palati.

Veliki broj građana okupio se ispred Bakingemske palate, dok je konvoj vozila premijera Kamerona ulazio u kraljevsku rezidenciju.

Prijem u Bakingemskoj palati, možda Kameronov poslednji na funkciji premijera, poklopio se sa raspuštanjem britanskog Parlamenta, uoči izbora koji su zakazani za 7. maj.

Tradicija da premijer zatraži od monarha raspuštanje Parlamenta okončana je pred ovo glasanje, pošto su novim zakonom utvrđeni tačni datumi održavanja izbora na svakih pet godina, i parlament se sada raspušta automatski.

Posle prijema kod kraljice, Kameron se vratio u svoju rezidenciju u ulici Dauning, gde je rekao da se zemlja suočava sa jasnim izborom između njegove Konzervativne stranke, i, kako je rekao, ekonomskog haosa lidera Laburističke stranke - Eda Milibenda.

“Možete da izaberete privredu koja raste, u kojoj se otvaraju radna mesta, ostvaruje zarada, da bi se obezbedila dovoljna sredstva i poboljšalo britansko zdravstvo, vladu koja će za 30 odsto smanjiti porez vrednim radnicima, i bezbednu i zaštićenu zemlju. Ili možete da odaberete privredni haos Eda Milibenda, koji zagovara povećanje poreza od tri hiljade funti za svaku radničku porodicu, kako bi se pokrili troškovi za socijalno ugrožene, i nekontrolisane izdatake“, istakao je Kameron.

Milibend je s druge strane optužio Kamerona da se poigrava sa članstvom zemlje u Evropskoj uniji.

“Nema ničeg goreg za našu zemlju, i izvoz, od političkih igara sa našim članstvom u Evropskoj uniji. Ja to neću raditi. Prethodnih pet godina, naš položaj u Evropskoj uniji postao je nesigurniji. Kameron je govorio da će voditi kampanju za ostanak Britanije u Evropskoj uniji, ali sada ne odbacuje mogućnost da će se zalagati za napuštanje bloka“.

Pre pet godina birači nisu dali većinu, ni za konzervativcima, niti laburististima u Donjem domu parlementa, a sada je situacija još manje jasna. Manje stranke, kao što su škotski i velški nacionalisti, stranka zelenih, i antievropske stranke, mogli bi da presude prilokom podele vlasti posle predstojećih izbora.

XS
SM
MD
LG