Linkovi

Gordon Braun ogorčen zbog hakovanja


Gordon Braun ogorčen zbog hakovanja
Gordon Braun ogorčen zbog hakovanja

Jedan odbor britanskog parlamenta pozvao je medijskog magnata Ruperta Merdoka, njegovog sina Džejmsa i urednicu lista News of the World, Rebeku Bruks, da daju iskaze samo nekoliko časova pošto je bivši britanski premijer Gordon Braun optužio listove u Merdokovom vlasništvu da su angažovali kriminalce kako bi došli do poverljivih informacija o njegovoj porodici i drugim ličnostima.

Gordon Braun je u današnjem intervjuu za BBC rekao da je bio šokiran kada je saznao da je News of the World zaposlio jednog kriminalca da izvšri upad u njegov bankarski račun.

U međuvremenu, u toku je još jedno parlamentarno saslušanje visokih zvaničnika londonske policije o tome zašto nisu još pre dve godine pokrenuli istragu protiv tabloida News of the World.

Prema britanskim medijskim izveštajima, policija je davala informacije pomenutom tabloidu i o članovima kraljevske porodice. Bakinghemska palata odbila je da komentariše te izveštaje.

U međuvremenu, Skotland Jard je optužio neindetifikovane ličnosti da nastoje da sabotiraju tekuću istragu. Policija tvrdi da neko namerno širi lažne informacije kako bi pažnja bila skrenuta sa skandala.

Britanski sekretar za kulturu, Džeremi Hand, izjavio je u parlamentu da su prošlonedeljni događaji šokirali naciju, a da je ugled britanske štampe, kako se izrazio, “prodrman do temelja otkrivenim događajima u listu News of the World.”

Optužbe da su novinari tog lista hakovali mobilni telefon jedne ubijene devojke, kao i članova porodica poginulih britanskih vojnika i žrtava terozima doveli su do njegovog zatvaranja.

Merdok je zbog skandala bio primoran da odustane od kupovine britanske satelitske televizije British Sky Broadcasting. Taj poslovni pokušaj će sada biti podvrgnut višemesečnoj reviziji od strane britanske službe za poštovanje normi u poslovnoj konkurenciji.

Neki pravnici takođe smatraju da bi i Merdokove medijske kompanije u SAD mogle da budu podvrgnute krivičnoj istrazi na osnovu zakona iz 1997. kojim se zabranjuje podmićivanje zvaničnika stranih zemalja.

XS
SM
MD
LG