Linkovi

Britanija: Nove mere protiv izgrednika


Policija formira kordon u Eltam Haj Stritu u Londonu, 10. avgusta 2011.
Policija formira kordon u Eltam Haj Stritu u Londonu, 10. avgusta 2011.

Gradovi u Velikoj Britaniji noćas i danas bili su relativno mirni posle 4 dana nemira, pljačkanja i paljenja zgrada i automobila. Britanski premijer Dejvid Kameron je na današnjoj vanrednoj sednici parlamenta rekao da će uvesti nove mere za sprečavanje nemira, dodajući da događaji od prethodnih nekoliko dana nemaju veze sa politikom i da nisu protesti, već rezultat društva koja “veliča nasilje”.

Premijer Dejvid Kameron je u obraćanju parlamentu o krizi, koja bi mogla da odredi dalji tok njegove karijere, izjavio da je cela zemlja u šoku, ali je odbacio mogućnost da je nasilje koje je potreslo zemlju, povezano sa planiranim smanjenjem budžeta. On je naglasio da iza napada stoje ulične bande čiji su članovi uglavnom mlađi muškarci i da kriminalne aktivnosti neće biti tolerisane.

Nećemo dozvoliti tako nešto u našoj zemlji. Nećemo dozvoliti da zavlada mentalitet straha na ulicama i učinićemo sve što je neophodno da se u britanske gradove vrate red i mir i da se oštećena naselja ponovo sagrade”, poručio je Kameron.

Britanski premijer je obećao oštre mere za sprečavanje nereda, uključujući vodene topove i plastične metke. Kameron, koji se inače suočava sa velikim pritiskom zbog planiranog smanjenja budžeta za policiju, je takođe naglasio da će na ulicama zadržati 16 hiljada policajaca.

Vlada takođe razmatra uvođenje ograničenja korišćenja društvenih mreža na internetu, poput Tvitera i Fejsbuka, koji su korišćeni za koordinisanje aktivnosti nasilnika.

Slobodan protok informacija može da se koristi za dobrobit društva ali i za loše stvari. U saradnji sa policijom, obaveštajnim službama i stručnjacima razmatramo da li bi bilo dobro da se spreči komunikacija preko tih vebsajtova kada znamo da se na njima planiraju nasilje i kriminalne aktivnosti”, naveo je Dejvid Kameron.

Ranije danas, policija u Londonu je počela da sprovodi racije po kućama kako bi privela izgrednike koji su izazvali nerede na ulicama. Policija je od subote, kada su počeli nemiri, uhapsila više od 1.100 ljudi, a nadležni u policiji navode da će u narednih nekoliko sati i dana biti podignuto još najmanje 100 optužnica.

Stručnjaci i stanovnici Londona su podeljenjih mišljenja o uzroku izbijanja nasilja. Dok jedni tvrde da se radi o oportunističkom kriminalu, drugi smatraju da velike klasne razlike, mere štednje i ekonomska politika produbljuju nejednakosti u najsiromašnijim delovima zemlje.

U međuvremenu, stanovnici Totenhema pokušavaju da se vrate normalnom životu, ali za privatnike koji su direktno pogođeni nasiljem, to neće biti tako lako. Većina njih izgubila je domove i radnje, koje su im bile jedini izvor prihoda, i sada se nalazi u privremenim prihvatilištima.

Bio sam srećan što sam živ, ali u isto vreme sam bio očajan jer nisam mogao ništa da uradim. Pogledao sam oko sebe i video svega nekoliko policajaca, nije bilo vatrogasaca. I ja i mnogi koji su izgubili sve u prethodnih nekoliko dana samo želimo da se odselimo odavde”, kaže stanovnike Totenhema Mehmed Asdojuran.

Dejvid Kameron je privrednicima koji su pretpeli štetu, obećao pomoć države.

XS
SM
MD
LG