Linkovi

Kameron: Preokrenuti "moralni kolaps"


Britanski premijer Dejvid Kameron
Britanski premijer Dejvid Kameron

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da Britanija mora da, kako se izrazio, preokrene “moralni kolaps”, koji je okrivio za prošlonedeljne nerede. On je takodje rekao da njegova koaliciona vlada priprema nove mere u tom cilju.

“Jedna od najvažnijih lekcija iz ovih nereda je da moramo otvoreno da govorimo o ponašanju i da zatim preduzmemo akciju, jer je loše ponašanje bukvalno stiglo na svačiji prag. Ne možemo da se ustežemo da kažemo istinu. Ovo mora da bude znak za uzbunu. Socijalni problemi koji su tinjali decenijama eksplodiali su pravo u naše lice,” rekao je Kameron.

U neredima je poginulo pet osoba, dok je više od hiljadu uhapšeno i protiv njih će biti podignute optužnice. Do nereda je došlo nakon što su policajci ubili jednog čoveka u osiromašenoj londonskoj četvrti Totenhem. Nasilje se posle toga proširilo i na druge britanske gradove.

Takodje je dovedena u pitanje javna bezbednost u Londonu, koji bi sledeće godine trebalo da bude domaćin letnjih olimpijskih igara.

Kameron je obećao da će učiniti više za suzbijanje bandi, dodajući da će takodje uložiti veća nastojanja na promociji porodičnih vrednosti, discipline u školama i podsticanju učenika na bolji uspeh u školi.

Premijer, koji je kritikovan zbog planova da smanji izdatke za policiju, priznao je da moralni pad nije ograničen na najsiromašnije delove društva.

Lider opozicione Laburističke stranke, Ed Milibend, okrivio je za nemire, kako se izrazio, 'krizu vrednosti' u društvu – povezujući to sa finansijskom krizom, skandalima vezanim za troškove zakonodavaca i prisluškivanje telefona od strane tabloida News of the World. On je takodje optužio Kamerona za promovisanje „nesuvislih ideja“ za rešavanje tih problema.

XS
SM
MD
LG