Linkovi

Britanija protiv dolaska velikog broja izbeglica


Demonstranti u Londonu izražavaju solidarnost sa migrantima
Demonstranti u Londonu izražavaju solidarnost sa migrantima

U poređenju sa mnogim drugim evropskim državama, Britanija se složila da privhati relativno mali broj sirijskih izbeglica. Tek nešto više od hiljadu je stiglo do sada, a neki se raseljavaju u udaljenim delovima zemlje.

Potreban je jedan sat da se predje Severni Atlantik od Glazgova do vetrovitog ostrva Bjut u Škotskoj – na krajnjem severozapadu Velike Britanije.

Za više od 40 izbeglica, u decembru je to bio poslednji deo putovanja od Sirije, preko kampa u Libanu - do Britanije.

Oni su bili među izabranim da budu deo britanskog plana za raseljavanje ugroženih izbeglica. Škotska se dobrovoljno prijavila da naseli veliki deo njih u malim ruralnim i urbanim zajednicama.

“Mislim da je zajednica veoma veoma osetljiva na činjenicu da Sirijci koji dolaze verovatno dolaze posle veoma traumatičnog iskustva”, ističe Tarik Ikbal, iz Inicijative Škotske zejednice

Pa ipak neki lokalni stanovnici zabrinuti su da li će se izbeglice lako prilagoditi životu na ostrvu.

Bjut je, mada nije sam kriv za to, bar do sada je bio sveobuhvatno belačka sredina, dok je verski profil stanovnika gotovo isključivo hrišćanski”., navodi Kreg Borland, urednik denvnika Bjutman VikliUprkos takvim razlikama, moguće je integirasti novopridošlice u zajednicu, smatra Džejms Hempšajr sa Univerziteta Saseks – bivši savetnik britanske vlade za migracije.

Istorija pokazuje da tokom vremena te razlike blede. Neki od najvažnijih načina na koji to može biti postignuto je obezbeđenje ekonomske integracije izbeglica i migranata time što će im se omogućiti da dobiju poslove i da budu društveno integrisani”.

Univerzitet Saseks, sa sedištem u Brajtonu, ponudio je 50 stipendija sirijskim izbeglicama – i sam grad je nedavno priredio dobrošlicu za nekoliko sirijskih izbegličkih porodica.

Britanija je obećala da će smestiti 20.000 Sirijaca do 2020. Daleko manje od mnogih drugih evropskih država. Vlada iznosi argument da je Britanija jedan od najvećih donatora humanitarnim organizacijama u regionu.

“Aktuelna vlada je predana smanjenju imigracije . Takođe debata o imigraciji u Londonu je postala toksična, posebno u kontekstu diskusije oko članstva Britanije u EU. I mada su izbeglice drugo pitanje, upletene su u sve to”, kaže Džejms Hempšajr, Univerzitet Saseksa.

Prošlog meseca četvorica mladih sirijskih azilanata koji žive u takozvanom Kampu džungla u francuskoj luci Kale, ostrvarili su pravnu pobedu kojom im je omogućeno da se pridruže članovima porodice koji su već u Britaniji. Uslediće verovatno još na stotine takvih slučajeva.

Međutim, vlada je saopštila da će se boriti protiv svakog od tih slučajeva. Za većinu migranata koji se nadaju da će stići do obala Britanije, san će ostati nedostižan.

XS
SM
MD
LG