Linkovi

Dejvid Kameron - novi britanski premijer


Britanska kraljica Elizabeta Druga poverila je mandat za formiranje nove vlade lideru Konzervativne partije Dejvidu Kameronu, pošto je dosadašnji premijer Gordon Braun ranije danas podneo ostavku.

Kameron je u kasnijem obraćanju ispred premijerske rezidencije u Dauning stritu broj 10 rekao da je prihvatio zahtev kraljice Elizabete odavši pri tom priznanje Gordonu Braunu za dugu karijeru u državnoj službi. Iznenadna ostavka Gordona Brauna označila je vrhunac političke nestabilnosti u Britaniji pošto nijedna partija nije osvojila apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima 6. maja, što je značilo da će jedino koalicija najmanje dve partije moći da formira novu vladu.

Ranije danas Gordon Braun je u oproštajnom obraćanju u Dauning stritu rekao da je voleo svoj posao i da je uvek nastojao da služi u najboljem interesu britanskih vrednosti i naroda. Konzervativna partija, koja je na izborima osvojila najviše mesta u donjem domu parlamenta - 306, moraće da obezbedi podršku Liberalno-demokratske partije, koja je bila tek treća sa 57 osvojenih mesta. Do sada vladajuća Laburistička partija osvojila je 258 mesta u donjem domu parlamenta, što je njen najslabiji rezultat od 20-ih godina prošlog veka.

XS
SM
MD
LG