Linkovi

Britanija uputila diplomate u Libiju


Tripoli, 6 mart, 2011.
Tripoli, 6 mart, 2011.

Britanski ministar odbrane Lajam Foks saopštio je da je manji tim britanskih diplomata stigao u istočnu Libiju da pokuša da izdejstvuje oslobađanje grupe britanskih specijalaca koje su po svemu sudeći zarobili pobunjenici.

Foks je danas za radio BBC izjavio da je Britanija u vezi sa manjim timom svojih diplomata u Bengaziju, ali je dodao da ne bi bilo prikladno da otkriva detalje. Pretpostavlja se da su pripadnici specijalnih snaga zarobljeni u petak ujutru u blizini Begnazija. Vođe pobunjenika su to potvrdile i saopštile da se sa pritvorenicima postupa dobro.

List „Sandi tajms“ je prethodno izvestio da su libijski pobunjenici zarobili osam britanskih specijalaca i nižeg diplomatu, koji su bili u tajnoj misiji uspostavljanja kontakta sa pobunjeničkim vođama. Foks je odbio da komentariše taj izveštaj.

List takođe navodi da pobunjenici negoduju zbog prisustva stranih trupa na libijskom tlu, jer strahuju da bi libijski lider Moamer Gadafi mogao da iskoristi prisustvo pripadnika zapadnih snaga u zemlji za pridobijanje patriotske podrške za svoj režim. „Tajms“ prenosi da su Britanci odvedeni na saslušanje u pobunjeničko uporište Bengazi.

XS
SM
MD
LG