Linkovi

Poljski imigranti u britanskoj recesiji


Poljski imigranti u britanskoj recesiji
Poljski imigranti u britanskoj recesiji

U Britaniji živi gotovo sedam miliona imigranata. Jedna grupa imigranata se posebno dramatično povećala posle 2004, kada im je zemlja primljena u Evropsku uniju i kada su slobodno mogli da rade u Britaniji. Danas u Britaniji – pretežno u Engleskoj – živi 600 hiljada doseljenika iz istočne Evrope, a dve trećine njih su Poljaci, koji izgleda da u ovim ekonomski teškim vremenima prolaze bolje od mnogih drugih imigranata.

Kuvanje sa malo ukusa otadžbine. To je svake večeri cilj u londonskom najstarijem i svakako najpoznatijem poljskom restoranu – „Gesler et dakis“. Ali tu je u pitanju i nešto više od hrane. To je posao u familijarnom ambijentu za poljskog imigranta Jareka Huneka, koji se oslonio na prijatelje u poljskoj zajednici prilikom nastanjivanja u Britaniji, početkom ove godine.

Pomogli su mi da nađem posao. Pomogli su mi da nađem smeštaj, sobu. U njihovoj kući. I objasnili su mi sve u vezi sa Engleskom i Londonom što je trebalo da znam.“

Hunek kaže da je u traganju za poslom imao još jednu prednost.

„Za mene to nije bilo toliko teško jer, kao što možete da čujete, govorim engleski, tako da je sve bilo mnogo lakše.“

Poljske firme poput ove, zapošljavaju 84 odsto Poljaka u Britaniji – više nego domaćeg stanovništva.

Karlos Vargas Silva, sa Oksfordskog univeziteta, kaže da Poljaci u sadašnjoj recesiji prolaze bolje od ostalih, jer obično dolaze da bi radili, a ne iz porodičnih razloga.

Spremni su da na tržištu rada prihvate poslove koji su drugačiji od onih koje je spreman da prihvati lokalni živalj. To znači da su spremni da prihvate i poslove koji su mnogo niži od njihovih kvalifikacija.“

Mnogi od njih su visoko kvalifikovani i obrazovani, poput Huneka, koji ima diplomu bolničara, ali je pristao da radi u ugostiteljstvu.

Ekonomista Džonatan Portes kaže da uprkos činjenici da su mnogi Poljaci i ostali istočni Evropljani prekvalifikovani za malo plaćene poslove u Britaniji, među njima ima mnogo mladih koji će verovatno napredovati na poslovnom tržištu.

Moje mišljenje je da to, kratkoročno, nije veliki problem, jer su oni većinom mladi. Napredovaće.“

Za starije doseljenike kao što je 57-ogodišnji Edvard Bricki, ovladavanje engleskim jezikom nije dovoljno. On godinu dana traži posao u Britaniji i kaže da svi ti mladi i obrazovani kandidati, otežavaju zapošljavanje.

„Sada ovde, kao što možete i sami da vidite, ima mnogo ljudi, koji dolaze iz celog sveta. I svi pokušavaju da nađu posao. To je ono što radim i ja. Nadam se da ću uspeti da ga nađem, jer ne nameravam da se vraćam u Poljsku.“

To ne namerava ni Hunek koji – zahvaljujući dobro situiranim poljskim prijateljima – ne samo da ima posao, nego i uživa u svom radu.


XS
SM
MD
LG