Linkovi

Britanski konzervativci i liberaldemokrate razgovaraju o koaliciji


Treća po veličini stranka u Britaniji, Liberalne-demokrate razmatraju ponudu o koaliciji sa Konzervativnom partijom, koja traži političkog partnera za formiranje nove vlade pošto je osvojila većinu mesta u parlamentu.

Vodja liberaldemokrata Nik Kleg sastao se sa članovima svoje stranke da bi razmotrio uslove dogovora sa konzervativcima. Dve stranke imaju snažne ideološke razlike ali je Kleg rekao novinarima pred početak sastanka da će ući u razgovore sa drugim partijama “u konstruktivnom duhu.” Dogovor liberaldemokrata i konzervativaca označio bi smenu laburističke vlade premijera Gordona Brauna.

U slučaju da se taj dogovor ne postigne, Braun je rekao da je spreman da pokuša da dodje do sporazuma sa Klegom i njegovom strankom.

Lideri tri stranke pojavili su se zajedno u subotu na ceremoniji polaganja venaca, kojom je obeležena 65-godišnjica završetka Drugog svetskog rata.

Iako su konzervativci osvojili većinu na izborima za Donji dom parlamenta, koji ima 650 mesta, nedostaje im 20 mandata za formiranje vlade. Lider stranke, Dejvid Kameron, izjavio je da je dao “veliku, otvorenu i sveobuhvatnu ponudu” za formiranje koalicione vlade sa Klegovim Liberaldemokratama, koje kontrolišu 57 mesta u parlamentu.

Gordon Braun rekao je novinarima da je buduća stabilna vlada u Londonu od ključnog značaja, te da Kleg i Kameron imaju na raspolaganju "sve vreme koje im je potrebno." Premijer je ujedno najavio da je spreman da učini ustupak liberaldemokratama, nudeći uvodjenje zakona o reformi izbornog sistema, što je jedan od ključnih zahteva Klegove stranke.

XS
SM
MD
LG