Linkovi

Londonski napadači poznati policiji


Britanski premijer Dejvid Kameron nazvao jučerašnji napad u Londonu užasavajućim
Britanski premijer Dejvid Kameron nazvao jučerašnji napad u Londonu užasavajućim

Dva napadača su juče popodne u Londonu namerno naletela automobilom na jednog vojnika a potom ga napala noževima i mačetama

Ubistvo vojnika na ulici u Londonu u sred belog dana “napad je na Veliku Britaniju i izdaja islama”, izjavio je britanski premijer Dejvid Kameron. Veruje se da su napadači - za koje se sumnja da su izvršili zločin kao osvetu za ubijanje muslimana – britanski državljani afričkog porekla.

Prema svedočenju očevidaca, na britanskog vojnika je u sredu naletelo vozilo neposredno pošto je napustio kasarnu. Vozači su zatim izašli iz kola i napali žrtvu velikim noževima. Jedan od njih snimao je napad mobilnim telefonom i obratio se žrtvi rečima “jedini razlog što smo ovo uradili jeste zbog toga što britanski vojnici svaki dan ubijaju muslimane”.

Džo Talant je bio na licu mesta - “Hodali su okolo sa oružjem i govorili nepovezane stvari, tipa da muškarci neće da prilaze telu, samo žene, i da je to ono što je Bog hteo, a zatim su ljudima govorili da ih snimaju kako to rade”.

Policija je u samoodbrani pucala u obojicu osumnjičenih, a oni se sada nalaze u pritvoru u bolnici.

Britanski premijer, Dejvid Kameron prekinuo je posetu Francuskoj kako bi prisustvovao vanrednoj sednici. On je rekao da se detalji napada još istražuju, dodavši da će Britanija oštro odgovoriti na taj incident.

“Ovo nije bio samo napad na Britaniju i britanski način života već to predstavlja i izdaju za Islam i muslimanske zajednice koje su toliko pružile našoj zemlji. U Islamu ne postoji ništa što opravdava ovako zastrašujući čin”, rekao je Kameron.

Obojica napadača su prema prvim izveštajima britanski državljani afričkog porekla, koji su se preobratili u Islam. Bezbednosni stručnjaci navode da ovaj napad potpuno odgovara tipu tzv. napada usamljenog vuka.

“Naravno, još nemamo jasnu sliku šta se dogodilo. Ali sve ukazuje na to da imamo slučaj napada pojedinaca koji su sami odlučili da izvrši zločin. Malo je verovatno da su dobili instrukcije od nekoga”, rekao je Rafaelo Pantući iz Instituta kraljevskih ujedinjenih servisa.

Napad u Londonu – prvi uspešni teroristički akt od 2005 – dogodio se samo mesec dana posle bombaškog napada na Bostonskom maratonu u Sjedinjenim Državama, koji su izveli radikalizovani američki državljani.

Pantući kaže da se menjaju metode terorističkih napada.

“Poslednjih nekoliko godina napade sve češće vrše pojedinci ili male ćelije, gde neki članovi imaju veze sa inostranstvom. Međutim nema dokaza da instrukcije dolaze iz inostranstva”.

Jedan od napadača je u kritičnom stanju, a istražitelji čekaju da počnu sa ispitivanjem dvojice muškaraca, koji se nalaze u bolnici pod oružanom stražom.
XS
SM
MD
LG