Linkovi

Brisel spreman za Bregzit, čeka se postizborni potez Londona


Britanska premijerka Tereza Mej i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker (arhivska fotografija)
Britanska premijerka Tereza Mej i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker (arhivska fotografija)

Neizvjesnost oko početka, a zatim toka i sadržaja pregovora o odlasku Velike Britanije iz EU je postala veće nakon vanrednih izbora u toj zemlji - za evropske strane, ne bez doze zluradosti, ukazuju da oni spremno čekaju na pregovarače sa Ostrva, kada i ako dodju.

Čini se da su Britanci, gotovo godinu dana nakon što su tijesno izglasali izlazak iz EU, sada jednako daleko od vizije I pregovaračkog tima kako to izvesti kao dan nakon referenduma. Rezultat vanrednih izbora, zamišljenih kao prilika da se ojača pregovaračka pozicija konzervativne premijerke Mej, donijeli su nova pitanja, a nakon velikog uspjeha laburista i snažnih poziva da premijerka podnese ostavku to, u najmanju ruku, planirani skori početak pregovora sa Briselom odgadja dok se u Londonu ne formira čvrsta vlast na šta se sa nestrpljenjem čeka sa druge strane Kanala.

"Snažno se nadam da će Velika Britaija biti spremna za otvaranje pregovora. Što se Evropske komisije tiče, spremni smo da otvorimo pregovore ako
treba sutra ujutro, u pola 10. Dakle, čekamo da nas posjete iz Londona. Nadam se da nećemo doživjeti dodatno odgadjanje završetka ovih pregovora, moramo se prvo dogovoriti oko modaliteta izlaska Britanije iz EU, a potom i dogovoriti naše buduće odnose. Nadam se da rezultat izbora neće imati veći uticaj na pregovore koje sa nestrpljenjem očekujemo
", kaže predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Treba priznati da ni prije vanrednih izbora London nije imao jasnu pregovaračku poziciju, šta će tražiti, a šta dati sada, nakon izbora, znak pitanja je još veći.

"Godinu dana nakon referenduma, mi još uvijek ne znamo britansku poziciju u pregovorima o izlasku i nije jasno kada cemo je znati.", kaže Visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Zato nikoga danas nije iznena dilo pitanje britanskog novinara: šta ako zatražimo da se otkaže razvod?

"Ne želim se u to upuštati - imamo pismo Britanaca o aktiviranju Bregzita, vremenski okvir je jasan, pozicije su jasne, nivo naše pripremljenosti je veoma jasan i mi mo spremni", kaže portparol Evropske komisije Aleksander Vinterštajn.

Za sada je sigurno da ništa nije sigurno - ni kada će početi pregovori, ni ko će sjediti sa britanske strane stola, niti sa kakvim planom će doći na pregovore. Jedino sigurno je da UKIP, stranka koja je Britance nagovarala na izlazak, nije osvojila niti jedno mjesto u budućem sazivu britanskog parlamenta...

XS
SM
MD
LG