Linkovi

Sanino: Sačuvati Djindjićevu viziju


Stefano Sanino, direktor direktorata EK za proširenje
Stefano Sanino, direktor direktorata EK za proširenje

Na desetu godišnjicu ubistva premijera Srbije, direktor direktorata Evropske komisije za proširenje, Stefano Sanino naglašava važnost Djidjićeve njegove vizije Srbije

Na desetu godišnjicu ubistva premijera Srbije, Zorana Djindjića, direktor direktorata Evropske komisije za proširenje, Stefano Sanino naglašava važnost njegove vizije Srbije kao moderne, evropske zemlje, okrenute naprijed, umjesto prema prošlosti.

"Istina je da je Zoran Djindjic predstavljao promjene u Srbiji, velike promjene u smislu nade, da se stvari mogu kretati u tom smjeru. On je bio taj sa evropskom vizijom zemlje, modernom vizijom, vizijom zemlje koja gleda naprijed, a ne nazad. I mislim da je to ključno nasljedje koje je ostavio Srbiji i cijeloj Evropi.”.

Na pitanja da li je to nasljedje živo – Sanino odgovara…

"Mislim da jeste - zemlja je uznapredvala u proteklih 10 godina, nekada sporije nego što smo očekivali, ali bilo je i situacija kada je trebao donositi teške odluke. Ono što je važno je da treba očuvati osjećaj vizije, strateške vizije kako zemlja treba izgledati u budućnodti i kako napraviti trajne veze Srbije i EU. Mislim da smo veoma blzu toga, potrebni su samo završni napori- danas je važan dan zbog godišnjice, a bio je i juče kada je cijelo srpsko rukovodstvo bilo u Briselu. Neke odluke treba donijeti, a nadamo se da će one biti inspirisane vizijom budućnisti, insprisane radom Zorana Djindjića.”

Sanino je razmotrio i uticaj Zorana Djindjića na region :

"On je predstavljao osjećaj uzimanja sudbine u vlastite ruke, mogućnosti da se gradi budućnost. Vjerujem da je to važno za region i nadamo se da će to zemlje regiona povesti naprijed. Bio je čovjek vizije ali i veoma pragmatičan kada je riječ o svakodnevnoj zadaći, koracima koje treba preduzeti kako bi se Srbija uvela u EU i nadamo se da će pomoći i odstatku Zapadnog Balkana u približavanju evropskim integracijama.”
XS
SM
MD
LG