Linkovi

Brisel oštro osudio nasilje u Makedoniji


Sukobi demonstranata i policije u Skoplju, 27.april 2017
Sukobi demonstranata i policije u Skoplju, 27.april 2017

Jučerašnje nasilje nad članovima makedonskog parlamenta nailazi u petak na osudu sa svih strana. Generelni sekretar NATO Jens Stoltenberg tako upozorava da se mora poštivati demokatski proces i da se jučerašnje nasilje ne smije ponoviti. Nasilje nikada nije prihvatljivo, posebno kada se desi u domu demokratije, poručuje šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, a osudama jučerašnjeg napada na parlamentarce se pridružuju i evropski ministri okupljeni na neformalnom skupu na Malti.

Oštro osudjujem jučerašnji napad u makedonskom parlamentu i pozivam sve da pokažu smirenost, uzdržavanje i poštovanje za demokratske procese, poručio je nakon jučerašnjeg upada demonstranata u zgradu parlamenta generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. On podsjeća da je parlamentarna većina tamo izabrala predsjedavajućeg parlamenta, što je za Stoltenberga pozitivan korak ka rješenju političke blokade. Demokratski proces se mora poštovati a vlasti jedine imaju odgovornost da očuvaju vladavinu prava i osiguraju rad parlamenta, kaže generalni sekretar NATO.

Šokantni snimci napada na članove makedonskog Sobranja došli su i do evropskih ministara spoljnih poslova okupljenih na neformalnom sastanku u Valeti.

"To što smo juče vidjeli u Skopju je posebno zabrinjavajuće i vrlo žalosno za sve nas. Za nas nasilje nikada nije prihvatljivo, posebno u domu demokratije. Vjerujemo da svi u Skopju trebada slijede ustavne principe, demokratiju i da pokušaju da izvedu zemlju iz ove ozbiljne krize koja može da bude opasna", rekla je visoka predstavnica EU, Federika Mogerini.

Evropski komesar za pregovore o proširenju se još sinoć oglasio kratkom i jasnom porukom: nasilj nema mjesta u parlamentu i demokratija mora ići svojim tokom. Iako se ne slaže da je predsjednik Sobranja izabran na zakonski način, šef makedonske diplomatije Nikola Poposki se morao složiti da nasilje nije rješenje.

"To je neprihvatljivo i oni koji su u tome učestvovali trebali bi da za to da odgovaraju. Moramo se vratiti legalnim procedurama, zakonu, jer je to jedini način da sačuvamo mir i stabilnost u zemlji, što je veoma važno za naše gradjane. Dijalog je jedini izlaz i ako želimo da izadjemo iz političke krize, koja nosi ozbiljan rizik, jer je Makedonija važna za regionalnu stabilnost, tada moramo da izaberemo put dijaloga".

"Upravo sam razgovarao sa makedonskim kolegom i složili smo se da moraju da odgovaraju oni koji su pribjegli nasilju i brutalnosti. Nadam se da će sve strane biti u stanju da rade u korist zemlje, a mi pokušavamo da iskoristimo naš uticaj kako bi smo izvršili pirtisak u tom smislu. Vjerujem da će i moje evropske kolege učiniti isto", rekao je austrijski ministar spoljnih poslova, Sebastijan Kurc.

Evropski ministri odbijaju optužbe da Unija snosi svoj dio krivice za stanje u Makedoniji, držaći tu zemlju, često iz trivijalnih razloga, poput problema sa imenom, "na ledu". Neki od njih su precizniji pa kažu: ne treba cijelu EU optuživati za to...ali ni to nije razlog da se napadne parlament, poručuju ministri sa Malte.

XS
SM
MD
LG