Linkovi

Završen samit BRIKS-a


Lideri zemalja članica grupacije BRIKS za vreme samita u Durbanu.
Lideri zemalja članica grupacije BRIKS za vreme samita u Durbanu.

Na samitu u Durbanu je potpisano mnoštvo sporazuma, ali ne i najavljeni vrlo privlačan dogovor o osnivanju banke za razvoj.

Lideri pet država grupacije BRIKS sastali su se u južnoafričkom lučkom gradu Durbanu da povećaju ekonomsku saradnju zemalja u usponu. Na samitu je potpisano mnoštvo sporazuma, ali ne i najavljeni vrlo privlačan dogovor o osnivanju banke za razvoj.

Na države grupacije BRIKS – Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnoafričku Republiku, otpada četvrtina svetskog brutonacionalnog proizvoda. Ali te zemlje u usponu kažu da nemamju zasluženo mesto na svetskoj sceni, što ih je navelo da formiraju uniju. Južnoafrička Republika, najnoviji član, bila je domaćin ovogodišnjeg samita.

Glavno dostignuće samita je trebalo da bude osnivanje banke za razvoj, koja bi pomagala u ključnim infrastrukturnim projektima. Afrika tu zaostaje za svetom i procenjuje se da će joj za infrastrukturu u naredne dve decenije biti potrebno 200 milijardi dolara.

Južnoafrički predsednik Džejkob Zuma, rekao je da se grupacija dogovorila o konceptu banke, ali ne i o detaljima.

„Posle izveštaja naših ministara finansija, zadovoljni smo što je uspostavlanje nove banke za razvoj dostižno i održivo. Saglasili smo se da osnujemo novu banku za razvoj. Početni doprinos u kapitalu bi trebalo da bude znatan i dovoljan da banka bude efikasna u finansiranju infrastrukture.“

Stiv Prajs-Tomas, strateški menadžer humanitarne organizacije Oksfam, kaže da bi s obzirom da više od polovine siromašnog stanovništva na svetu živi u državama BRIKS-a, grupacija trebalo da bude usresređena na sirotinju.

„Apsolutno je od suštinskog značaja da BRIKS banka u središte svoje misije stavi smanjenje siromaštva i nejednakosti.“

Predsednik Zuma je na samitu potpisao i brojne bilateralne sporazume, među kojima i ugovor sa Kinom o izgradnji brodova u vrednosti od više milijardi dolara.

Kerolajn Brakt, iz Istraživačke grupe BRIKS, stacionirane na Univerzitetu u Torontu, kaže da je na samitu postignuto povećanje ekonomske saradnje.

„Naredne godine ćemo videti povećanje trgovinske razmene među članicama BRIKS-a. Tu se ne radi o nadmetanju sa postojećom razmenom koju članice BRIKS-a ostvaruju sa Severom, nego o nekoj vrsti povećanja već postojeće razmene. Zbog toga mislim da je stvarno veliko dostignuće ovog samita to što se suočeni sa konkurencijom usredsređuju na saradnju.“

Samit BRIKS-a će iduće godine da se održi u Brazilu.
XS
SM
MD
LG