Linkovi

Široko rasprostranjena korupcija u EU


Više od polovine Evropljana misli da je tokom posljednjih godina nivo korupcije u njihovoj zemlji porastao," kaže evropska komesarka za unutrašnje poslove, Cecilija Malmstrom.
Više od polovine Evropljana misli da je tokom posljednjih godina nivo korupcije u njihovoj zemlji porastao," kaže evropska komesarka za unutrašnje poslove, Cecilija Malmstrom.

I, gotovo po pravilu, korupcija je svoj dom našla mnogo više na jugu nego na sjeveru Evrope - Hrvatska, Češka, Bugarska, Rumunija, Grčka, zemlje su gdje je gotovo trećina upitanih odgovarala da su tokom proteklih 12 mjeseci bili prisiljeni da daju mito ili se to od njih očekivalo.

Ako je i postojao mit o tome da u EU nema korupcije, on je danas
srušn. Prvi ikada napravljen detaljan izvještaj o korupciji, potpisan od strane Evropske komisije, govori o tome da ona ne samo da postoji, već da njene dimenzije oduzimaju dah
. Izveštava Elvir Bucalo.

Uz sve istrumente koji joj stoje na raspolaganju, sva dostignućha demokratije, Evropa se davi u korupciji- zvanične procjene kažu da korupcija godišnje odnosi 120 milijardi eura, dok nezvanične, koje su po pravilu tačnije, barataju sa mnogo višim ciframa...A čak i zvanična je jednaka ukupnom godišnjem budžetu EU.

I, gotovo po pravilu, korupcija je svoj dom našla mnogo više na jugu nego na sjeveru Evrope- Hrvatska, Češka, Buarska, Rumunija, Grčka, zemlje su gdje je gotovo trećina upitanih odgovarala da su tokom proteklih 12 mjeseci bili prisiljeni da daju mito ili se to od njih očekivalo.

"Izvještaj ukazuje da nivo korupcije varira od države do države, ali takodje pokazuje da korupcija postoji svuda - nema evrpske zemlje koja je potpuno bez korupcije. Evropski gradjani su svjesni toga i zabrinuti jer tek objavljeno istraživanje pokazuje da ogromna većina gradjana, njih 76 posto vjeruje da je korupcija široko rasprostranjena u njihovoj državi. A više od polovine Evropljana misli da je tokom posljednjih godina nivo korupcije u njihovoj zemlji porastao," kaže evropska komesarka za unutrašnje poslove, Cecilija Malmstrom.

Jedan od 12 Evropljana je tokom proteklih 12 mjeseci osjetio korupciju na vlastitoj koži, dok, kada je riječ o biznisu, četiri od deset evropskih kompanija smatra da je korupcija smetnja u njhovom poslovanju. Gdje je najasnažnije uporište korupcije? Negdje su to javne nabavke, na drugoj strani finansiranje političkih partija, na
trećoj lokalne vlasti su ogrezle u korupciju, ili, što je česta pojava, a i nama lako prepoznatljiva, moraju se podmazati doktori kako bi pacijent dobio odgovoarajuću medicinsku uslugu.

Zbog toga je Evropska komisija načinila set uputstava, krojen po mjeri svake od 28 evropskih članica, o tome kako se uspješno boriti protov korupcije, koja guta ne samo novac, već i povjerenje gradjana u institucije države.

"MI ćemo sada da u diajlog uključimo države članice, nacionalnne parlamente, Evropski parlament o tome kako da idemo dalje od ovih smjernica , a nakon dvije godine ćemo načiniti novi presjek stanja da vidimo gdje smo tada i koliko uspješno smo se borili protiv korupcije," navodi evropska komesarka za unutrašnje poslove, Cecilia Malmstrom.

Danas je potvrdjeno - korupcija nije samo specijalnost za društava koja prolaze kroz bolne tranzicije. Ona uspjeva na bilo kojem tlu, u bilo kakvim klimatskim uslovima. Razlikuju se samo načini borbe, kojoj treba da prethodi politička volja za to, što, ruku na srce, nije uvijek i svuda slučaj.
XS
SM
MD
LG