Linkovi

Brazil: Rusef bez apsolutne većine


Predsednica Brazila i kandidat radničke partije Dilma Rusef
Predsednica Brazila i kandidat radničke partije Dilma Rusef

Brazilska predsednica Dilma Rusef osvojila je prvo mesto u prvom krugu predsedničkih izbora, ali nije osvojila apsoultnu većinu kako bi izbegla drugi krug glasanja krajem ovog meseca

Dilma Rusef je na jučerašnjim izborima dobila 42 odsto glasova, dok je njen prokapitalistički supranik, socijaldemokrata Asio Neveš osigurao skoro 34 odsto glasova.

Predsednica uživa široku podršku brazilske radničke klase, zbog obimnih socijalnih programa uvedenih tokom dva predsednička mandata njenog izuzetno popularnog prethodnika Luiza Inasija Lule da Silve.

„Moji uvaženi prijatelji i saputnici, braziliski narod mi je još jednom učinio čast i poklonio poverenje sa ovom pobedomo u prvom krugu. Ovo je sedma uzastopna pobeda naše Radničke partije, dve tokom prvog mandata predsednika Lule, još dve tokom njegovog drugog mandata, dve tokom mog prvog mandata i još jednom u prvom krugu tok mog sadašnjeg reizbora“, kazala je Rusef.

Neveš je ekonomista blizak poslovnim krugovima, koji je dva puta izabran za guvernera druge najmnogoljudnije federalne države Brazila. Neveš potiče iz poznate brazilske porodice - njegov deda, Tankredo Neveš, omiljen je političar koji je bio izabran za prvog predsednika Brazila posle vojne diktature, ali se razboleo i umro pre stupanja na dužnost.

“Vreme je da udružimo snage. Moja kandidatura nije više jednopartijska, već je kandidatura stranačkog saveza. Izraz je osećanja svih Brazilaca koji su gnevni, ali veruju u svoj san. Očuvajmo veru, koja je oduvek bila moja, da Brazil zaslužuje vladu koja je i poštena i efikasna.”

Marina Silva, bivša ministrarka za očuvanje prirodne okoline, završila je na trećem mestu. Silvina popularnost je naglo porasla kada je preuzela kandidaturu Eduarda Kamopoa koji je poginuo u avionskoj nesreći u avgustu. Da je uspela, Silva bi bila prva predsednica Brazila crnačkog porekla.

XS
SM
MD
LG