Linkovi

Bramerc: Priznanje Srbiji

  • Vesti Amerike

Glavni tužilac Haškog tribunala, Serž Bramerc, na sednici Saveta bezbednosti UN, 6. jun 2011.

Glavni tužilac Haškog tribunala, Serž Bramerc, na sednici Saveta bezbednosti UN, 6. jun 2011.

Na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija danas je pozdravljeno hapšenje i izručenje Haškom tribunalu Ratka Mladića, ali i poručeno da treba intenzivirati napore u hvatanju preostalog haškog begunca Gorana Hadžića. Šestomesečne izveštaje o radu Tribunala i Tužilaštva, podneli su predsednik suda i glavni tužilac, Patrik Robinson i Serž Bramerc, koji su ukazali da je hapšenje Mladića "prekretnica" i "jedan od najznačajnijih dogadjaja" za Tribunal.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc se u obraćanju Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija zahvalio vlastima Srbije na hapšenju najtraženijeg haškog optuženika Ratka Mladića, ocjenjujući da je riječ o značajnom događaju za žrtve, Tribunal i međunarodnu pravu:

“Srbija je ispunila jednu od ključnih obaveza prema Tribunalu i istovremeno potvrdila da je vladavina prava kamen temeljac njene budućnosti. Sada ima važnu priliku da pomogne javnosti da shvati zašto je Ratko Mladić uhapšen i zašto pravda zahtijeva da mu bude suđeno.”

Bramerc je međutim istakao da sada očekuje od vlasti u Beogradu da istraže kako je bilo moguće da se Mladić krije 16 godina i da otkriju i kazne one koji su mu pomagali, uključujući i državne službenike:

“Iako je hapšenje Ratka Mladića izvanredan rezultat, ostaje činjenica da je bio na slobodi 16 godina. To pokreće uznemirujuća pitanja o tome kako je bilo moguće da ta osoba izbjegava značajne resurse državnog sistema tokom toliko godina. Pozdravljamo najavu Vlade Srbije da će istražiti i krivično goniti članove mreže za podršku Mladiću tokom njegovog skrivanja.”

Haški tužilac je kazao i da od Srbije očekuje da bez odlaganja uhapsi poslednjeg haškog bjegunca Gorana Hadžića. Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija obratio se i predsjednik Haškog tribunala Patrik Robinson, koji je ocijenio da će suđenje Mladiću svakako uticati na strategiju završetka rada Tribunala.

“Hapšenje Mladića je prekretnica u istoriji Tribunala i približava nas uspješnom okončanju njegovog mandata, uz Gorana Hadžića, jedinog optuženika koji je još na slobodi. Suđenjem Mladiću, Tribunal će ukloniti još jednu opeku u zidu nekažnjivosti.”

Većina ambasadora članice Saveta bezbednosti pozdravila je hapšenje Mladića. Američka ambasadorka Rozmari Dikarlo rekla je da je riječ o "prekretnici na putu ka pravdi i pomirenju i naglasila da

SAD pozdravljaju izjavu predsednika Borisa Tadića da je Srbija bila posvećena hapšenju Mladića. Dikarlo je rekla da Vašington očekuje da sve članice UN-a pomognu u privodjenju ratnih zločinaca pravdi, kao i da zemlje bivše Jugoslavije nastave da saradjuju s Haškim tribunalom.

XS
SM
MD
LG