Linkovi

Zaustavljeno izlivanje nafte


Zaustavljeno izlivanje nafte
Zaustavljeno izlivanje nafte

Britiš petroleum saopštio da se prvi put posle eksplozije naftne platforme u aprilu i oštećenja bušotine - u Meksički zaliv više ne izliva nafta. Navodi se da je novi pokopac potpuno zatvorio bušotinu i zaustavio izlivanje tokom kritičnog testiranja pritiska u cevi.

Inženjeri naftne kompanije Britiš petroleum su ranije danas, posle zapušavanja pukotine na cevi, koja je primećena sinoć, nastavili da testiraju novi poklopac za ošećenu bušotinu iz koje se u Meksički zaliv do sada izlila ogromna količina nafte.

Taman kada se optimizam vratio u redove Britiš petroleuma, pošto su inženjeri najzad počeli da testiraju pritisak u novom poklopcu za oštećenu naftnu bušotinu – sinoć se pojavila pukotina na cevi zakačenoj na novi poklopac. Podvodni roboti su preko noći radili na cevi, tako da testovi danas mogu da se nastave.

"Prioritet je, bez pogovora, da se bušotina zatvori, umrtvi, zaustavi na izvoru. Ovo je prelazna faza kako bi se sakupila nafta, dok čekamo da se sagradi nova bušotina“, izjavio je Ted Alen iz Obalske straže SAD.

Ovo je bio drugi zastoj u proteklih 48 sati. Inženjeri Britiš petroleuma sada postepeno zatvaraju 3 ventila, proveravaju pritisak svakih 12 sekundi i podnose izveštaj svakih 6 sati. Ukoliko pritisak počne da se povećava, postoje izgledi da izlivanje nafte konačno bude obuzdano.

“Potpuno će je zatvoriti i pritisak će se stabilizovati na oko 9 hiljada funti po kvadratnom inču”, objašnjava pomoćnik direktora Instituta za energiju univerziteta Tulejn, Erik Smit.

To je oko 300 puta više od pritiska u gumi na automobilskom točku. Ukoliko uspe da izdrži toliki pritisak, cev će biti zatvorena, a nafta zaustavljena.

“Prvo što moramo da uradimo je da nekako zatvorimo tu bušotinu”, ponovio je Dag Satls, jedan od odgovornih iz Britiš petroleuma.

XS
SM
MD
LG