Linkovi

Proslava Božića u Srbiji i svetu


Beogradski pekari umesili su tradicionalnu božićnu česnicu koja je lomljena u centru grada.
Beogradski pekari umesili su tradicionalnu božićnu česnicu koja je lomljena u centru grada.

Ponoćnom liturgijom, koju je u Hramu svetog Save na Vračaru služio episkop toplički Arsenije, pravoslavni vernici u Srbiji počeli su proslavu Božića.

U Sabornoj crkvi, jutarnju liturgiju služio je patrijarh srpski, Irinej. Liturgiji su prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, šef diplomatije Ivica Dačić, ministar pravde Nikola Selaković, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i brojni građani.

Patrijarh SPC Irinej pozvao je u Božićnoj poslanici na mir, opraštanje i ljubav, a Srbima na Kosovu i Metohiji poručio je da tamo ostanu da žive.

Božić okuplja celu porodicu a po tradiciji se mesi česnica u koju se stavlja novčić. U podne se na Trgu otvorenog srca u centru Beograda tradicionalno lomila česnica iz koje su dukat izvukla dvojica dečaka.

Božić 7. januara proslavljaju i Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

U Vitlejemu, predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas prisustvovao je ponoćnoj službi u Crkvi Hristovog rodjenja, koju je služio patrijarh Jerusalima Teofil.

U Moskvi, vernici su uprkos temperaturi od minus 25 Celzijusa prisustvovali ponoćnoj liturgiji u Hramu Hrista spasitelja koju je služio patrijarh moskovski Kiril. Liturgiji je prisustvovao premijer Dmitrij Medvedev sa suprugom Svetlanom.Ruski predsednik Vladimir Putin je prisustvovao liturgiji u crkvi Otradonoje kod grada Voronježa, oko 600 kilometara južno od Moskve.

Patrijarh Kiril se tokom liturgije pomolio za mir, a naročito mir u Ukrajini.

Poglavar ukrajinske pravoslavne crkve, patrijarh Filaret molio se za mir u katedrali Svetog Volodimira u centru Kijeva.

Koptski hrišćani su obeležili pravoslavni božić brojnim liturgijama, a egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi prisustvovao je jednoj takvoj, u pratnji koptskog poglavara Tavadrosa Drugog.

XS
SM
MD
LG