Linkovi

Pravoslavni hrišćani slave Božić


Božić u Beogradu
Božić u Beogradu

Pravoslani vernici širom sveta danas slave Božić po Julijanskom kalendaru.

U Srbiji, patrijarh srpski Irinej služio je Božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu, a u prestonici je lomljena i božićna česnica.

U Crnoj Gori, vernici Mitropolije crnogorsko-primorske prisustvovali su jutros božićnoj liturgiji u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, dok je centralna liturgija za vernike Crnogorske parvoslavne crkve služena na Cetinju.

U Rusiji, patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril poručio je u božićnoj liturgiji da se moli da prestanu svi ratovi. Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin neočekivano proslavio Badnje veče u jednoj crkvi u regionu Tver.

Dok su mnogi vernici bili iznenađeni njegovim prisustvom, Putin je zapalio sveću i učestovavo u molitvama u crkvi u selu Turginovo, gde su njegovi roditelji kršteni pre više od jednog veka.

Putin, koji obično slavi Uskrs u Moskvi, ali putuje van grada tokom božićnih službi, poslednji put je posetio tu crkvu, udaljenu oko 200 kilometara od ruske prestonice, 2011. godine.

Božić na Kosovu

Božićnoj liturgiji na Kosovu i ove godine prisustvovali su zvaničnici Vlade Srbije. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić bio je u Visokim Dečanima, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin u Pećkoj Patrijaršiji i Goraždevcu.

Nakon Božićne liturgije u Pećkoj Patrijaršiji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijlna pitanja Aleksandar Vulin je sa saradnicima i nekoliko poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova posetio Goraždevac gde je mališanima u ovom selu uručio božićne paketiće.

U izjavi novinarima Vulin je kazao da se radost Božića na Kosovu godinama kvari time što se jos uvek ne znaju počinioci zločina koji su počinjeni nad Srbima i da je Goraždevac jedno od tih mesta. On je kazao da je Srbija pre nekoliko godina tražila ponovo pokretanje istrage o ubistvu dvojice dečaka na reci Bistrici 2003 godine, ali da je rečeno da nema novih dokaza.

“Ovo je praznik, ali ovo je jedino mesto na kugli zemaljskoj gde se u hrišćanskom svetu na praznik umesto o rođenju Hrista i nadi govori i podseća na ubijenu goraždevačku decu. Međutim u Goraždevcu ne možete da budete, a da se toga ne setite i da to ne kažete i ne možete da budete ovde bilo kog dana, a da ne tražite da se utvrdi istina i da se sazna ko je ubio tu decu i ko i danas nekažnjeno šeta ovom planetom”, rekao je Vulin.

Liturgiji u manastiru Visoki Dečani prisustvovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić koji je pozvao građane Srbije da obiđu svetinje na Kosovu.

Božićne liturgije služene su i u ostalim crkvama i manastirima na Kosovu. Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije liturgiju je služio u manastiru Gračanica gde je prisustvovalo stotinak vernika.

„Naša poruka je Mir Božiji jer nam je na ovim prostorima to najpotrebnije. Građanima želim i puno zdravlja i sreće, a ostalo će doći samo po sebi“, poručio je gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga posetila je danas, na Božić, porodicu Maksimović iz Gračanice kojima je čestitala praznik.

Predsednica Kosova je ukućanima poželela zdravlje, sreću i radost, a svima ostalima “da nam godina koja je pred nama donese snagu, upornost i odlučnost u ostvarivanju naših određenih ciljeva i da u duhu poštovanja i tolerancije pomognemo svima onima kojima je pomoć potrebna”, navodi se u saopštenju predsednice Kosova Atifete Jahjage.

Božić na Kosovu protekao je bez incidenata, a praznično raspoloženje pojedinim pravoslavnim vernicima pokvarile su obilne kiše koje su izazvale manje poplave u skoro svim opštinama na Kosovu.

XS
SM
MD
LG