Linkovi

Preminuo Butros Butros-Gali


Butros Butros-Gali, bivši generalni sekretar UN-a
Butros Butros-Gali, bivši generalni sekretar UN-a

Butros-Gali je bio šesti generalni sekretar svetske organizacije. Egipatski političar i diplomata služio je na tom položaju od 1992. do 1996. godine.

Bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija Butros Butros-Gali preminuo je u 94. godini, saopštio je predsednik Saveta bezbednosti UN-a. Butros-Gali je bio šesti generalni sekretar svetske organizacije. Egipatski političar i diplomata služio je na tom položaju od 1992. do 1996. godine.

Egipatski dnevnik Al-Ahram objavio je da je primljen u bolnicu u Kairu prošle nedelje pošto je slomio nogu. Aktuelni predsednik Saveta bezbednosti, ambasador Venecuele Rafael Ramirez obavestio je javnost o smrti Butrosa-Galija na početku današnje sednice o humanitarnoj krizi u Jemenu, posle čega je Savet bezbednosti odao bivšem generalnom sekretaru pošto minutom ćutanja.

Pet godina Butrosa-Galija na čelu Ujedinjenih nacija smatra se kontroverznim. Neki su smatrali da pokušava da uspostavi nezavisnost UN-a od svetske super sile – Sjedinjenih Država. Drugi su ga krivili za pogrešne procene u okviru neuspeha UN-a da spreči genocide u Africi i na Balkanu, kao i zbog pogrešnog vodjenja reforme svetske organizacije.

XS
SM
MD
LG